Tre senapsrecept

Trots att julen nu är så gott som över behöver det ju inte betyda att man kan skippa senapen – nej det är ju en året runt vara! Därför kommer här de tre utlovade senapsrecepten som vi testade att göra innan jul, så att även ni kan testa på det här med egen senap.

Såklart (?) blev det en Skånsk senap, sen letade Tomas också upp två andra sorter – en sötstark och en med nymalet kaffe i. Här, här och här finner ni ursprungsrecepten som vi utgick ifrån. Kaffesenapen blev helt klart vår favorit, lite stark men med en fin sötma och faktiskt inte så mycket kaffesmak – väldigt god! Skånska senapen blev en mer klassisk grovkornig senap och den sötstarka senapen blev kompakt och stark – på gränsen för mig men andra gillade den med!

Här följer recepten (något modifierade från originalen).

Kaffesenapens ingredienser:

4 tsk salt
1 dl rapsolja
3 dl vatten
3 msk balsamvinäger
1 msk vitvinsvinäger
1 dl honung
1 dl gula senapsfrön
1 dl bruna senapsfrön
1 tsk nymalet kaffe

Skånsk senap ingredienser:

0,5 dl gula senapsfrön
0,5 dl bruna senapsfrön
1,5 dl vatten
1 msk vinäger
2 msk socker/honung
0,5 dl matolja
1 tsk salt

Kaffesenapen och den Skånska senapen gjordes på samma sätt:

Senapsfröna och vattnet kokas upp och får stå och dra i ca 10 minuter. Mixa fröna och vattnet i en mixer till önskad konsistens. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och blanda och ev mixa lite till. Låt senapen mogna i några dagar.

Sötstark senap ingredienser:

1 dl gula senapsfrön
1 dl bruna senapsfrön
1 dl äppelmust
½ dl kokossocker
1 msk vit balsamvinäger
1 – 2 krm salt
1 msk flädersirap (eller annan sirap/honung)
(ev ytterligare lite must)

Låt senapsfröna och musten ligga i en skål och låt stå över natten. Blanda därefter ihop alla övriga ingredienser med fröblandningen och mixa i en mixer till önskad grovhet. Tyckte den här varianten blev väldigt kompakt, så skadar nog inte med mer must/vatten i.

DSC_0322 (603x800)

Längst till vänster – kaffesenap, till höger – den Skånska senapen och längst fram – den sötstarka senapen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *