DIY bivaxduk

För något år sedan läste jag om BeeWraps för första gången och lite senare poppade det även upp hur man kunde göra egna (t ex här och här)! Jag har länge tänkt ta tag i det projektet men ibland glöms saker bort… Nu har jag äntligen testat det här med att göra egna bivaxdukar – faktiskt ett riktigt enkelt och snabbt fix!

Bivaxdukarna blir en perfekt start på året då vi vill minska plasten, framförallt i köket. Nu slipper vi de tråkiga plastpåsarna kring osten och mackorna till jobbet, plastfolien över salladsskålen eller.. Ja, du förstår! Bivaxets antibakteriella egenskaper lämpar sig bra till matförvaring, trots det kommer jag inte använda dem till kött och fisk pga doft och hygien för att vara på den säkra sidan. Inte behöver det kosta skjortan heller. Lakanet hade jag sedan innan och bivaxet köpte jag på Bodystore för 120 kr för 400 g, vilket räcker både till många salvor och flera bivaxdukar.

Såhär gjorde jag:

Jag tog ett gammalt lakan (som jag ändå hade rivit i bitar för ett tidigare pappersprojekt) och klippte till lagom stora bitar till en ugnsplåt (trodde jag, var något förstora, men gick ändå). Sedan fållade jag alla kanter runt om, vilket gick smidigt efter att ha vikt in och pressat med strykjärnet. Därefter lade jag duken på ett bakplåtspapper på en plåt, strödde på bivaxgranulat och satte in plåten i ugnen på 75 grader, bivax har en smältpunkt på 63 grader.

DSC_0028 (800x624)Det blev ganska lagom med bivax, dock fick jag pilla lite med fler pluppar på kanterna och pensla ut dem något. I övrigt smälte bivaxet ihop bra och behövde inte pensla ut bivaxet mer. Vaxet stelnar snabbt, så väl ute ur ugnen tog det inte många minuter innan jag kunde dra av duken från pappret och lägga det på tork på tvättställningen.

Sen är det bara att ta duken och vika den över t ex osten och värma vaxet samtidigt med händerna – då behåller duken formen och sluter tätt kring osten. Något jag blivit lite funderande kring är hur det funkar en varm sommardag, det bästa är nog att inte låta duken ligga i direkt solljus. För att rengöra duken sköljs det av med kallt vatten (så inte vaxet smälter) med ev lite diskmedel och sedan torkas luftigt.

DSC_0031 (800x720)

DSC_0035 (800x633)

10 Comments

 1. Sandra Engberg skriver:

  Fantastiskt! Det måste provas vid tillfälle!

 2. Matilda skriver:

  Fyndigt!
  Jag har köpt mina för att jag var bekväm. Men det ser verkligen inte svårt ut! Något jag lärt mig dock är att dela osten i mindre bitar eftersom jag inte äter upp den tillräckligt snabbt, det känns som den blir lite torrare lite fortare.

  • annieelise skriver:

   Ja, det var ett bra tips, märkt att osten kan bli liite torr i de yttersta kanterna. Men om man är flera och äter mycket ost tror jag inte det blir ngt problem ;) Ska nog dela min stora runda ost nästa gång iaf!

 3. Madeleine skriver:

  Vill testa det. Men inte till ost, där duger min glaskupa fint. Men väl till grönsaker och utflykter.

 4. Emmas Gröna skriver:

  Nu blev även jag lite sugen på att prova detta! Har varit lite lat och tänkt att det var jobbigt, men behöver kanterna inte ens fållas så är det ju inte mycket jobb! Räcker det alltså med att vaxa endast ena sidan på tyget? /Emma

 5. […] började med tävlingar, återblickar och tips på hur du enkelt kan fixa egna bivaxdukar (se här). Det visade sig dock efter ett tag att osten blev lite torr och tråkig av dukarna, men till annat […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *