Tyg och otyg

Av en händelse kom jag över några klipp på UR som jag gärna vill dela med mig av. De har temat tyg och miljö och det känns som ett ständigt aktuellt ämne tycker jag (här finns de). Liksom mat (som jag ofta tar upp) är ju kläder en nödvändig del av våra liv – samtidigt som de mer eller mindre påverkar vår omgivning på olika sätt.

Ta till exempel allt damm som genereras från våra kläder och andra textilier i våra hem. Inte är det bara bomullsfibrer och annat tygmaterial som finns i dammet, nej där i samlas många olika kemikalier – i många fall ftalater (som finns förekommande i mjuk plast så som plastgolv, sladdar och gamla plastleksaker). Dessa sköljs ner i våra avlopp när vi t ex moppar golven och eftersom reningsverken inte kan fånga upp de små partiklarna blir det istället haven och dess invånare som samlar upp fibrerna och gifterna. Eftersom det här är en ganska ny upptäckt vet man faktiskt inte exakt hur det här påverkar miljön, men man vet att textilier motsvarande en fylld simbassäng (700 ton) som samlat upp farliga kemikalier och gifter ligger och skvalpar utmed svenska vatten. Inte särskilt hoppfullt.

En intressant sak när det gäller just dammet är att det faktiskt går att minska förekomsten av det i hemmet. Förr var det nämligen mindre damm i hemmen – vad kan det bero på kan man undra? Programmet nämner en rad olika saker. Till exempel tvättade man inte lika ofta, tvätten hängdes och skakades utomhus i högre grad och mangeln och strykjärnet användes mer frekvent.

Genom alla dessa saker slits textilierna mindre, fibrerna som annars sticker ut blir tillplattade och går således inte av lika lätt och bildar damm. Ytterligare en faktor är att textilproduktionen drivs på snabbare nu, vilket ger kortare fibrer som inte håller lika bra som de annars hade gjort om de fått växa tillräckligt länge… Summa summarum: stryk, mangla och dammsug mer för mindre gifter i haven!

Ja, det här var en glimt från ett av programmen som handlade om damm. Hoppas att ni blir lika taggade som jag att lära er mer om kläder och dess påverkan på oss och naturen efter dessa klipp. Kanske kan bli en utmaning inför 2015 – att bli mer klädmedveten och då inte bara ur modesynpunkt utan också ur miljösynpunkt!

DSC_0399 (800x542)

4 Comments

  1. marina skriver:

    Mycket bra inlägg om ett viktigt område. Bra att du tar upp det!

  2. […] Köp inte kläder av syntetiska material, då plastfibrerna som finns i plaggen lossnar vid tvätt och åker ner i avloppet. Plastfibrerna är för små för att filtreras bort och hamnar senare i sjöar och hav. Det kan du läsa mer om här. […]

  3. […] havslevande organismer ackumulerar. Jag har tidigare skrivit lite om textilier och havspåverkan här, där ni även kan lyssna på ett intressant radioklipp i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *