Jordnötsbrownie – raw, mjölkfri, glutenfri, sockerfri

Jordnötsbrownie – raw, mjölkfri, glutenfri, sockerfri

När jag ska göra något nyttigt men ändå lyxigt gott godis eller kaka brukar jag först kolla in bloggen Det gröna skafferiet (som jag skrivit om innan). Så nu tänkte jag tipsa om ännu ett recept därifrån på en kalasgod kaka/mumsbit som passar typ alla (utom jordnötsallergikern).

Mina bitar blev inte så kaklika, utan mer åt godisbitshållet. Det kan man ju såklart styra upp som man vill, beroende på hur tjock kaksmet man gör. Jag tycker de blev ganska lagom med små bitar, eftersom de är ganska mäktiga. Receptet hittar ni här, men finns även nedan att läsa:

Ingredienser:

2 dl solroskärnor
2 dl urkärnade dadlar
1 dl kokosmjöl
½ dl raw kakao
2 msk honung
ev. 2 msk vatten

200 g jordnötter
ev. några msk olja eller vatten
ev. 100 g jordnötter att strö över

Blanda alla ingredienser (förutom jordnötterna) i en mixer/matberedare och kör tills allt gått ihop till en smidig och finfördelad massa. Eventuellt kan det behövas med vatten om den skulle bli för torr. Tryck ut smeten på plastfolie (eller kanske bivaxduk, inte testat det än) och förvara i en form.

Efter det mixas jordnötterna till jordnötssmör eventuellt tillsammans med lite olja/vatten om det skulle behövas. Det tar lite tid men det blir så gott! Bred smöret över kakan och om du vill så kan du också strö över lite hackade jordnötter ovanpå. Förvara kakan svalt/i frysen och skär i lagom stora bitar när fikabehovet tar överhanden.

DSC_0218

2 Comments

  1. Lisa Vestergård skriver:

    Mm vad gott det låter :-) Funderar dock på om jordnötterna ska vara saltade eller ej? Raw kakao hittar man det i vanlig butik?

    • annieelise skriver:

      Det kan man göra lite som man vill med saltet, men jag hade saltade jordnötter. Tror det finns raw kakao i vanliga, välsorterade affärer, dock använde jag vanligt, det går ju det med.. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *