Gravid, gifter och medvetenhet

När jag var på den första träffen på Mödravårdscentralen för ett hälsosamtal var det flera punkter vi gick igenom. Alkohol, rökning, motion och kost var några av det som togs upp. Eftersom jag varken röker eller dricker alkohol blev såklart mer fokus på de sistnämnda sakerna. Jag frågade i slutet lite försynt hur det är med kemikalier, om det är ok att t ex färga håret och sådär. Som jag hade på känn var det inget som de informerade om, ansåg som särskilt viktigt eller avgörande för fostrets välmående. Inget jag skulle bry mig om.

Jag hade innan hört eller läst någonstans att Danmarks gravida däremot får ganska mycket information om kemikalier, att man till och med avråder kvinnorna att färga håret under graviditeten med mera. Därför blev jag ganska trött på att det i Sverige inte prioriteras högre med att minimera kemikalieanvändandet och informera om riskerna när man använder skönhetsprodukter, rengöringsmedel eller liknande. Dock är jag tyvärr inte förvånad. Det går verkligen låångsamt på kemikaliefronten, även om fler och fler nu börjar bli mer medvetna. Hur svårt kan det vara liksom?! Vem förlorar på att vi blir mer medvetna? Antar att svaret tyvärr blir alla företag som tjänar pengar på vår okunskap…

Så, eftersom svenska MVC inte ger några råd angående hur man minskar gifterna och kemikalierna under graviditeten får vi väl helt enkelt ta till oss av vad Danmarks miljöstyrelse säger! Här finns deras hemsida. Bloggen kemikaliesmart.se har gjort en kanon sammanfattning av både deras och Svenska Naturskyddsföreningens tips, därför lånar jag helt sonika dem båda rakt av. Läs också de andra inläggen om graviditet och kemikalier – väldigt läsvärda; här och här! Först ut kommer nu Danmarks miljöstyrelses råd:

 • Leta efter produkter med miljömärkningarna Svanen eller EU Ecolabel, helst utan parfym.
 • Dammsug en gång i veckan och vädra noggrant åtminstone två gånger om dagen.
 • Minimera din exponering för kemikalier till exempel genom att undvika målarfärg, sprayer och hårfärg. Tvätta nya tyger och sängkläder innan användning.
 • Ät en varierad kost varje dag.
 • Ta bara mediciner och kosttillskott efter samråd med din läkare. Detta gäller även receptfria läkemedel och naturläkemedel.

Och Naturskyddsföreningens råd:

 • Undvik deodoranter med triclosan.
 • Var försiktig med parfymerade produkter.
 • Färga inte håret, hårfärg kan innehålla ämnen som är skadliga både för dig och babyn.
 • Undvik fet fisk från Östersjön.
 • Var speciellt försiktig med målarfärg, rengöringsmedel och andra starka kemikalier.
 • Vädra med korsdrag då och då.

Vad gör jag då i förhållande till råden ovan? Jag lever nästan precis som jag gjorde innan jag blev gravid. Jag städar och vädrar för sällan har jag nu insett och så har alldeles för många PVC-golv hemma. Det sistnämnda är inte lika lättfixat dock, eftersom vi hyr huset och inte kan börja riva i det hur som helst (även om det är lockande att slänga ut den gamla plastmattan i sovrummet). Annars använder jag i princip inga kemikalier i varken skönhets- eller rengöringsprodukter. Fasar ut plasten i köket och på andra ställen i hemmet. Äter någorlunda varierat, undviker i största mån färdigmat och tillsatsstinna produkter, försöker följa de vanliga kostråden angående Östersjöfisk mm som finns. Ekomat försöker jag allt som oftast äta och såklart också våra hemodlade grönsaker. Det finns mycket som jag kan bli bättre på men känner ändå att jag är på god väg, i alla fall rent medvetet och särskilt när det gäller skönhets- och rengöringsprodukter.

Är du eller har du varit gravid och hur tänker du kring allt detta? Är det ny information för dig? Själv tycker jag inte det finns så mycket information för vad just gravida ska tänka på, fokus ligger ofta på när väl barnet föds… Barnet påverkas ju redan i livmodern av de ämnena vi utsätts för och därför är det såklart viktigt att börja tänka på dessa här frågor redan tidigt i graviditeten.

9 Comments

 1. madelein.se skriver:

  Första gången jag var gravid (för 19 år sedan) då sa min mamma att man inte fick färga håret när man var gravid för det hade hon fått lära sig.

 2. Emmas Gröna skriver:

  Bra inlägg och skrämmande att myndigheterna och MVC och BVC ligger så efter!! Heja Danmark som sagt!
  Vädra och städa oftare är något jag med insett att jag gör för sällan. Är ju dock inte gravid, men saker bioackumuleras ju också och lagras i kroppen, så att det kan påverka framtida foster eller ens möjligheter att över huvudtaget bli gravid.
  Bra sammanfattat av dig detta tycker jag, hoppas det når ut till många blivande föräldrar :)
  /Emma

  • annieelise skriver:

   Tack! Ja, känner att det är ett viktigt och angeläget ämne för många.. Så hoppas hittar och vill läsa kemikaliesmart.se inlägg och mina reflektioner. :)

 3. Madeleine skriver:

  Mycket viktigt att du lyfter detta. Jag är miljövetare och fick veta om gifter i barns omgivning inte från Mvc utan från min professor. Då var jag i sjätte månaden och jag mådde hemskt. Nu kämpar jag för att inga barn (eller vuxna) ska utsättas för mer gift.

  • annieelise skriver:

   Ja, visst mår man dåligt. Det är svårt det där, vill inte vara “dömande” varken mot mig själv och andra – samtidigt som man vill allas väl. Kan ju vara känsligt att “pracka på” någon om att det kanske inte är helt hundra att färga håret under graviditeten (eller annars med för den delen)… Samtidigt som det är väldigt viktigt att sprida kunskapen!

 4. Matilda skriver:

  Vad märkligt! Jag har alltid tänkt att färga håret under graviditet verkar lite riskabelt och förvånats över att så många gör det ändå. Borde vara på tiden att de informerar lite mer om alla kemikalier i vår vardag och hur de påverkar de små och de ofödda

 5. […] sådana angående kemikalier i hemmet mm. Länkat till dem angående graviditet och kemikalier tidigare  (läsvärt!) och här får ni två tips hur alla får råd till ekologisk […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *