Barnsalva med ringblomsolja

Att det går åt en fasligt massa saker till en liten unge har jag förstått. Dock kommer jag på långa vägar inte köpa in alla de prylar som rekommenderas, i alla fall inte till skötbordet och vissa kommer jag till och med göra själv! Att köpa barnschampo eller babyolja (mineralolja) finns inte i min värld. Vatten och naturliga oljor är det som gäller! Till exempel har jag redan nu gjort den här fina barnsalvan som jag rörde ihop till vännernas lilla dotter V. Att jag också gav mamma och syster var sin burk i julklapp spelar mindre roll – för den passar lika bra till små barnrumpor som vuxna nariga händer och läppar.

DSC_0338_edited

Grunden till salvan hittade jag hos Tilda, men jag ändrade lite i receptet efter hand. Detta använde jag:

– 50 g bivax
– 50 ml rapsolja
– 50 ml ringblomsolja
– 40 ml avokadoolja

Bivaxet är antibakteriellt och har en hög vattenhållningsförmåga dessutom ger den salvan en fastare konsistens. Några av rapsoljans egenskaper är att den passar känslig hud och sägs motverka eksem och andra liknande utslag. Avokadooljan är en mild och närande olja som passar torr hud. Ringblomsoljan gjorde jag i somras. Med rapsolja som bas lät jag blombladen ligga i en tätslutande burk några veckor för att sedan sila av dem och hälla upp oljan på flaska. Egenskaperna för ringblomma i hudvård är en rad olika, men t ex bakteriedödande, rengörande, vårdande och lugnande.

Jag smälte vaxet i vattenbad på svag värme. Därefter tillsatte jag oljorna och lät allt smälta samman. Sedan hällde jag upp det burkar och rörde om lite sedan in i kylen så de fick svalna. I efterhand hade det inte gjort något om salvan blivit något mer krämig och mindre fast. Testa er fram och minska i så fall på mängden bivax i förhållande till oljorna. Det blev tre medelsmå burkar av den här satsen. En perfekt present till den lilla nyfödda eller till en lite torr vän.

DSC_0240

7 Comments

 1. Malin skriver:

  Hj Annie!

  Åh va sugen jag blev på att höra den här salvan! Vart brukar du köpa ingredienserna? Typ avokadooljan som känns mer ovanlig i mataffären?

  • annieelise skriver:

   Avokadooljan har jag faktiskt köpt i en vanlig ICA-butik, dock ej ekologisk vilket rapsoljan är. Organicmakers.se och softskin.se har annars bra oljor. Bivaxet är från Bodystore.se.
   Lycka till! :)

   • Malin bohman skriver:

    Hej igen! Jag fick ett sånt ryck så jag beställde direkt från organicmakers: mandelolja, bivax och lavendelolja. Tänkte även ha raps eller solrosolja i. Vad tror du om det?

    • annieelise skriver:

     Det låter ju fint det! Inte testat att göra så många olika varianter på salvor, men bara man har ungefär samma förhållande på vax/olja så blir det säkert bra! Kul att kunna inspirera :)

 2. Eva skriver:

  Denna salvan ska jag göra! Måste bara köpa mer bivax som tagit slut. Tack för receptet!
  Och tack för tipset om Tildas blogg, har suttit och läst igenom nästan allt, synd att hon inte skriver så ofta längre.
  Ha det fint!

 3. […] För någon vecka sedan plockade jag ett fång med rölleka för att göra rölleksolja. Jag hade inte hört talas om det innan, men på en facebook-grupp fick jag tips om det och tänkte att jag måste testa! Jag har gjort i princip på samma vis som när jag gjorde ringblomsoljan. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *