Trädgårdslandet 2015 – en skiss

För att göra det mer överskådligt för oss hur planer för våra odlingar ser ut i år och för att dokumentera till nästkommande år har jag gjort en enkel skiss på vårt grönsaksland. Det blir väldigt basic och alla detaljer kom inte med nu, men kan ändå vara kul att se hur tanken är i alla fall. Här är skissen, i en troligen väldigt konstig och skev skala, men ändå på ett ungefär:

DSC_0060

Nummer 1-10 är djupbäddar (här ser ni hur vi gräver dem), i nuläget har vi bara sex stycken färdiggrävda, så vi (läs Tomas) har en del arbete framför oss. I dessa kommer vi så och plantera ut:

1. Morötter
2. Vitlök, purjolök. Vitlöken satte vi i halva bädden redan sent i höstas.
3. Olika slags bönor
4. Grönkål, palmkål, trädkål
5. Palsternacka, persiljerot
6. Rödbeta
7. Majs
8. Vitkål, brysselkål, kålrot
9. Ärtor
10. Gurka (slang- och druvgurka)

På åkerplätten nr 11. har vi tänkt sätta jättelök, gul- och rödlök, eventuellt också lite potatis beroende på utrymme. Eftersom lök har en stor åtgång här hemma och att den vi satte förra åter tog slut alldeles för snabbt blir det mycket mer lök i år!. Nr 12. är avsatt till sommarpotatis och mandelpotatis, lagringssorterna så som Asterix blir med största sannolikhet på en annan åkerplätt med mer plats.

Nr 13 är raden med hösthallon, precis som förra året men i år kan vi förhoppningsvis fixa en rad till av nya rotplantor. Jordgubbarna på nr 14 får också vara kvar på samma plats. Sparrisbädden är nr 15 och utmed kanten på de tio sparrisplantorna kommer vi så plocksallad och annat smått och gott, typ rädisa. Nr 16. är vår fina kryddkulle (läs här hur vi gjorde den).

Förra året hade vi senap på nr 17. men i år blir det en testodling på både blodamarant och bovete där istället. Senap har vi mycket kvar att rensa och än har vi inte ätit upp all vi gjorde i julas… Så någon ny senap sår vi inte i år. På plats nr 18. står jordärtskockor. Nu när tjälen går ur marken ska vi skörda lite av dem från förra året – ska bli gott!

19. Krusbärsbuske
20. Havtornsbuske (hane)
21. Havtornsbuskar (honor)
22. Amerikanska blåbär

Som sagt är det här i väldigt stora drag, och en del finns inte med här; till exempel sommar- och vintersquash som kommer planteras på baksidan av ladugården tillsammans med solrosor. Och allt eftersom kommer vi fylla på lite tomma platser i landet med blommor, dill, spenat, sallad, rädisa, kålrabbi, majrova och mangold t ex. Ett annat projekt som troligen blir av är att sätta en gärdsgård kring delar av landet.

Några frågor på det hela? Efter den här lilla utläggningen längtar jag bara än mer efter att få sätta igång på riktigt!

1 Comment

  1. […] och skaffa egna bin längre fram på våren. Odlingssäsongen drog igång och jag visade er en skiss på våra odlingar under 2015. Slutresultatet blev något (läs: väldigt) annorlunda från planen men mer om det längre […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *