Vi har skaffat en bisyssla

Jag vet att rubriken är ganska krystad… Men det stämmer faktiskt! Nästa vecka kommer jag och Tomas börja på en biodlarkurs och när maskrosorna börjar blomma anländer våra två bisamhällen som nu är beställda. Det kommer bli väldigt spännande! Så inte nog med att vi kommer utveckla landet, vi kommer också bli biodlare i vår (och ja, såklart föräldrar…).

Tänk att få slunga egen honung och få eget bivax – men också att få gynna vår omgivning och natur med ökad pollinering. För titt som tätt hör man ju larmrapporter om att det är brist på bin i vår natur, att bisamhällen dör ut och att pollineringen minskar. Förra året såg jag dokumentären Bieffekten – om ni har möjlighet att se den, gör det! Väldigt intressant om just bidöden och dess effekter för både samhället i stort men framförallt för vår natur. Här hittade jag en rapport från Jordbruksverket (2009) som vittnar om att det är ett allvarligt problem, inte bara i Sverige utan i stort sett över hela världen. Det där med honung och vax är i själva verket en struntsak om man jämför med hur mycket pollineringen ger oss i stort. Läs bara det här:

“Den svenska honungsproduktionens värde är idag 117-135 miljoner kronor. Värdet av bins pollinering av kommersiella grödor i Sverige ligger på 189-325 miljoner kronor. Beräkningarna bygger på produkternas priser före förädling. Priserna som produkterna säljs för är mycket högre. På grund av att antalet vilda specialiserade pollinatörer minskat har vi blivit mer beroende av honungsbiet, som besöker ett mycket stort antal växtarter.” 

Och då är beräkningarna endast gjorda på kommersiella grödor – alltså inte våra trädgårdsland, ängsblommor och allt annat som inte massproduceras. Ja, som ni förstår finns det stor nytta i att gynna bin och andra pollinatörer och en fråga som borde få mer utrymme. Det finns massa mer att skriva om det här, och jag blir bara än mer taggad att börja gå biodlarkursen nu! Så det lär bli fler bi-relaterade inlägg här framöver.

honungsbin

Bild härifrån, där det också finns ännu mer att läsa från Jordbruksverket.

2 Comments

  1. Eva skriver:

    Så bra! Det gillar jag!
    Lycka till!
    Kram Eva

  2. Matilda skriver:

    Spännande och nyttig syssla! Lycka till :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *