Bli vän med bina

Igår var vi på den första träffen med biodlarkursen. Det var intressant och kul att träffa andra som också var nybörjare men intresserade av att börja med bin. Extra kul tyckte jag det var att jag inte var ensam ung tjej – vi var nämligen tre tjejer under 30 (tror jag)! Det verkar blir allt mer populärt med biodling, kul!

Men eftersom alla inte har möjlighet att skaffa egna bin tänkte jag dela med mig av några tips på hur man  kan man gynna de pollinatörer och insekter som finns i naturen ändå. För att gynna både oss och naturen. Utan pollinatörer – ingen eller väldigt dålig skörd!

Bygg till exempel ett litet hus åt dem, men det absolut enklaste boet fixar du genom att använda en bunt vass/bambu. Här finns en bra instruktionsvideo från Odlings Tv. Du kan också ta till vara på andra ställen i trädgården där de kan trivas att bo på, en gammal stubbe eller liknande. Så en rabatt eller ett hörn av gräsmattan (varför har vi så mycket onödig gräsmatta i Sverige??) full med blomsterfrön och/eller plantera växter som de kan få mycket nektar och pollen av. I höstas sådde vi vår jordkällare full med ängsblommor och blommor som bin älskar och sen ska vi också så en del till på tomma ytor nu i vår. Här finns jättebra info om vilka växter och träd som gynnar både bin och andra pollinatörer. Kika in listan och utöka dina fröplaner i år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *