Bärkaka, jobbhelg och porslinsfynd

Bärkaka, jobbhelg och porslinsfynd

Till helgen blir det min sista jobbhelg innan jag går hem på lite ledighet innan bebisen föds, därför passade jag på att baka lite till helggänget. Eftersom jag har ganska mycket bär i frysen sen förra säsongen tänkte jag att det skulle bli en bärkaka. Det här receptet är väldigt enkelt och blir det blir dessutom riktigt goda kakor! Receptet kommer ursprungligen från Underbara Clara och passar perfekt om du har massa ägg som ligger och dräller i hönsredet.

Ingredienser:
– 250 g smör/margarin
– 6 ägg
– 7 dl socker
– 7 dl vetemjöl
– 1 tsk äkta vaniljpulver
– 4-5 dl vinbär/blåbär/hallon

Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker fluffigt och tillsätt sedan de övriga ingredienserna – allt utom bären. Häll smeten i en liten långpanna (som jag har pga mindre ugn) eller i en vanlig klädd med bakplåtspapper. Strö över bären. Jag tog blåbär och vinbär idag. Sätt in kakan i ugnen i ca 20-30 min. Den blir allra godast om den inte är helt genomgräddad i mitten.

DSC_0239

Det blir en lite seg, kompakt sötsyrlig kaka som man bara vill äta mer och mer av. Tur jag ska bjuda bort det mesta, för det är farligt att ha kakor hemma i frysen nu mer… Förresten ser ni ett loppisfynd jag hittade i veckan på bilderna. Det lite ovala annorlunda uppläggningsfatet, med sötaste mönstret på, “Bukett” från Lidabruk Rörstrand. Hittade några assietter av den modellen i huset vi bor i nu för några år sedan. Efter det har jag hållit utkik efter fler delar i serien, ganska svåra att hitta men mamma har hittat både fler assietter, något litet uppläggningsfat och så såg hon det här fatet när vi var på SAM-hjälp i veckan. Kul att hitta en ny liten del till samlingen!

DSC_0244

1 Comment

  1. […] favoritkaka här hemma är denna enkla kaka som vispas ihop och gräddas i långpanna. Hitta receptet här i ett äldre inlägg. Många ägg behövs, men för oss är det bara bra, för att ägg har vi i överflöd just nu. Bär […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *