DIY Ekologisk rakkräm med rosmarin och pepparmynta

Tänkte det var dags att dela med mig av ett recept på en rakkräm som använde mig av redan i julas. Det blev två finfina små burkar till Tomas och broder David i julklapp! Kanske ett tips för något ännu ofyllt påskägg, istället för onyttigt godis? Jag utgick från det här receptet, men bytte ut lite av jojobaoljan mot ringblomsolja istället och så gjorde jag om det till svenska måttenheter.

Ingredienser:

– 0,8 dl sheasmör
– 0,8 dl kokosolja
– 3 msk ringblomsolja
– 1 msk jojobaolja
– 10 droppar eterisk rosmarinolja
– 3-5 droppar eterisk pepparmyntsolja

Såhär gör du:

Börja med att smälta sheasmöret och kokosoljan i en liten skål (gärna rostfri bunke) över vattenbad på spisen. Rör om tills det smält helt och ta sedan av skålen från värmen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Ställ sedan skålen kyligt, t ex i kylen och låt det stelna. När krämen har stelnat tar du ut den från kylen och vispar den fluffig (ganska länge) med hjälp av en elvisp. Sleva upp fluffet i små burkar och förvara dem torrt och svalt. Satsen ger ca 2,25 dl kräm.

rakkräm

Hur bra funkar den då? Nu har Tomas hunnit testa den ganska länge och är över lag nöjd med den. Hyveln glider lätt på huden, krämen är väldigt dryg och den luktar väldigt gott. Dock är det värt att notera är att den inte innehåller någon form av tvål, och är ganska oljig och fet när den smälter på huden. Ja, den innehåller ju bara oljor så inte så konstigt kanske… Den är väldigt bra för känslig och torr hud, som inte torkas ut av någon tvål utan skyddas och smörjs samtidigt. Dessutom behöver man inte använda fler produkter på huden alls efteråt. Lite av den fluffiga konsistensen försvann ganska snabbt när jag tog med den ner till Skåne i julas och den blev lite varm och smälte därför ihop lite. Det gör inte så mycket för den smälter ändå direkt på huden.

Om man testar att göra den här rakkrämen och tycker den är för oljig och rinnig – använd den som en vårdande hudkräm istället! Den är ju fullproppad med massa goa ingredienser för torr hud, t ex torra händer, känsliga kinder eller fnasiga ben.

2 Comments

  1. Eva skriver:

    Så bra, ska göra det som presenter till några män! Och som du säger kan man ju använda den som hudkräm också, både för män och kvinnor. Gillas!
    Kram Eva

  2. Hanna skriver:

    Hej. Bara en tanke, man kan inte ta i bivax för en annorlunda konsistens?? Mvh Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *