Kemikaliefri fönsterputsning

Att putsa fönster måste vara ett av de minst tacksamma sysslorna man kan göra. När man inte gjort det ser alla det – men när det är gjort reflekterar inte en endaste över det. Då är det ju rent och rutan syns knappt. Men göras måste det ju, särskilt hemma hos oss, just nu. Idag påbörjade jag projektet, jag tar ett fönster då och ett då, så hinner det inte bli så fasligt tråkigt mellan varven.

För att slippa andas in tråkiga kemikalier under tiden jag putsar blandade jag ihop mitt egna fönsterputsmedel. Inte alls svårt eller tidskrävande och alla ingredienser hade jag redan hemma. Jag tog 5 delar vatten och hällde i 1 del ättika. Det är egentligen allt som behövs, men eftersom det var massa fluglortar på fönstren också hällde jag även i en skvätt med linoljesåpa och skakade om sprayflaskan.

fönsterputs1

I hinken har jag varmt vatten med linoljesåpa, för rengöring av fönsterkarmarna. Den gröna lilla svampen från Sonett är en ny bekantskap för mig – perfekt både till disk och rengöring och går att tvätta för att återanvändas, ekologisk dessutom! Gjord av cellulosasvamp, sisal och återvunnen PET. Känns så mycket fräschare och mer hållbar än de plastiga skumgummisvamparna som annars blir alternativet. Ett gammalt lakan agerar torkduk tillsammans med en fönsterputstrasa och den helt nyinköpta skrapan klarade av jobbet galant, mycket bättre än den gamla som mest gav fula ränder efter sig.

fönsterputs2

Tycker alltid att omgivningen blir så rörigt fin när man putsar fönstren. Påminner mig om när jag var liten – fullt med blommor på alla bord som inte fick vara kvar på fönsterbrädet när det var dags för putsning. Och egentligen räcker det att endast jag själv vet om att fönstren är putsade – det är en nog så stor tillfredsställelse!

2 Comments

  1. Eva skriver:

    Linoljesåpa till fönstertvätten ska provas. Nu använder jag linoljesåpa till mina trägolv, de ska få ett par omgångar innan sommaren är här.
    Kram Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *