Miljövänligt kött?!

Frågan är – finns det verkligen miljövänligt kött? Eller rättare sagt går det att vara miljövänlig och samtidigt köttätare? Jag tror det kan gå, men det är väldigt svårt. Först och främst måste vi äta mycket mindre kött än vad vi gör idag (vilket är 80 kg/person och år), enligt en dokumentär som finns på Svtplay är det i så fall max 100 gram kött per dag som gäller.

Om ni skyndar er in på Svtplay så har ni möjlighet att se dokumentären, som handlar om kött och dess miljöpåverkan i världen. Jag har sett den innan och kanske ni med – men den tål att ses igen! Ni har endast fem dagar kvar på er (den 15 april) innan den inte är tillgänglig längre så passa på. Här finner ni den.

Det gjordes bland annat en jämförelse mellan olika djur (ko, får, gris och kyckling) om vilket djur som ger minst miljöpåverkan. Olika parametrar väger såklart in men enligt dem var det kyckling som tog hem vinsten för att vara mest miljövänlig. Dock tror jag inte man ska stirra sig blid på just den jämförelsen, utan att den enda vägen ut ur köttträskets baksidor är att “go back to basic” (vilket också en del av dokumentären framhöll). Utnyttja djurens fördelar så som att de kan förvandla gräs och matavfall till kött och mjölk, ge oss ull, skinn och gödsel mm. Vår önskan och förhoppning här hemma är att vi med de nuvarande och eventuellt kommande djur på gården kan minska vår miljöpåverkan. Genom ett ekologiskt och småskaligt tänk.

Om vi nu ska äta kött (vilket jag tänkt om än i något mindre skala) så ska det vara mer hållbart. Men det handlar inte bara om miljöpåverkan utan minst lika mycket om den etiska aspekten. Jag vill inte köpa hem fler av de snabbväxande trångbodda kycklingarna som på löpande band kommer ut i våra butiker. Jag vill veta hur djuret haft det och att det haft ett gott liv.

Igår sattes vår nyinköpta äggkläckningsmaskin igång och förhoppningsvis kommer den ge oss ett 20 tal kycklingar som så småningom ska in i frysen. Snart ska vi också se om våra kaniner vill bli fler och se om det här med kaninuppfödning för genbank och kött är något för oss. Ett litet steg på vägen.

Var står du i köttfrågan?

7 Comments

 1. Helena skriver:

  Jag äter nästan bara älgkött från trakten där jag bor. Och äter dessutom allt mindre kött. Viltkött har samma koldioxidutsläpp som en morot så det känns okej. Det är alltså många gånger mindre koldioxidutsläpp än sojaprodukter som jag har förstått det. Så lite mer miljövänligt är det, men om alla skulle äta viltkött skulle det nog inte räcka. Därför behöver vi alla äta mycket mer vegetariskt, lägga fokus på närproducerat och kött som vi vet är bättre för miljön, som ekologiskt kött. Fin dag till dig! :-)

 2. Sandra Engberg skriver:

  Jag köpte kött i butik för första gången (förutom korv och bacon) för ett år sedan då mina föräldrar slutade med självförsörjningen på nötkött, det blev helt enkelt för invecklat och olönsamt med för mycket pappersarbete och minus i kassan. Men de har kvar får och det köttet är de självförsörjande på. Nu när jag och min sambo har en egen gård ska vi också så smått börja med får, och även höns. Jag tror det mest naturliga och vänligaste för djuren är att fler har sin egen uppfödning, man behöver inte ha många djur för att bli självförsörjande på kött om man, som du också menar, inte äter så enormt mycket av det!

  • annieelise skriver:

   Men vad tråkigt att höra att de lade ner det.. Det här pappersarbetet är ju bra på vissa sätt kanske men ibland undrar man.. Ja, egen uppfödning är nog en lösning på problemet.

 3. Martin skriver:

  Tack för tipset om dokumentären! Informativt och pedagogiskt om en av våra viktigaste frågor – den borde alla se! Kändes faktiskt hoppingivande att köttätandet planar ut, trots ohållbara nivåer. Om resonemanget om förhållandet mellan konsumerad köttmängd och miljöpåverkan stämmer borde köttfabriker med odlat foder inte ha någon plats i framtiden, utan småskaligt och nära vara lösningen. Det handlar ju om attityder och kunskap tror jag för att växla över på mer vegetarisk mat. Jag gör en sådan resa nu och tycker det är jättespännande. Märker att jag mår bättre av mer grönsaker och mindre kött. En kötträtt i veckan känns som en bra målsättning!

  • annieelise skriver:

   Tack för kommentaren! Ja, det känns som om köttkonsumtionen har börjat plana ut något här i Sverige och i väst – men jag tänker på t ex Kina och den ökande välfärden där. Hur kommer utvecklingen ske där? Det är inte helt komplicerat. Men att småskalighet är en bra väg mot hållbarhet tror jag absolut på!

 4. Matilda skriver:

  Just nu äter jag endast fisk vid enstaka tillfällen så äter jag inte kött pga miljön. Men jag kallar mig inte vegetarian då jag tänker att jag kanske blir sugen på kött någon dag och då kan äta det med “gott” samvete (det har inte hänt på 2,5 år). Det enda jag saknar är kyckling faktiskt. Och det är kanske inte så miljöbelastande, men det känns lite svårt att hitta bra uppfödare i stan. Min generella inställning är nog att det vore bra om köttkonsumtionen drogs ner betydligt, men kanske inte att människor behöver sluta äta kött alls. Men då har jag bara utgått från miljöetik och inte djuretik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *