Miljömärkta kläder och en liten kula

Här kommer en bild på den lilla magen i vecka 33, ca en månad efter förra bilden togs (oj vad den har växt ser jag nu!). Här hemma försöker jag fixa och dona men blir allt mer trött, skönt att ta pauser emellanåt och att veta att det är ok. Alltid den där stressen över att få saker gjorda. Måste nog vänja mig av med det om ett tag i alla fall, haha…

v33

Jeanskjolen fyndade jag i veckan på Erikshjälpen och tröjan på Åhlens rea. Ekobomull och “Bra miljöval” ska det visst vara. Mjuk och skön utan att smita åt magen för mycket. Men jag blir alltid lite smått tveksam till större klädkedjor när det börjar komma mer och mer ekoreko-kläder. Kan det verkligen vara så smidigt? Självklart är det kanon att de satsar på att bli mer hållbara företag med ekokläder men hur vet man att de är ok om de inte är certifierade med en oberoende märkning? Nja, känns sådär faktiskt.

Nu skriver Åhlens på sin hemsida att deras ekobomull antingen är av Global Organic Textile Standard, GOTS eller Organic Content Standard, vilket såklart höjer trovärdigheten. H&M däremot skriver att de har kontroller av oberoende organ, men inte av vilka. Nja återigen. Ni får gärna motbevisa mig. Hur som helst så kräver bomull enorma mängder vatten (enligt Testfakta ca 1400 liter) så det är ju bra att minska sina bomullsinköp helt klart eller köpa second hand. Här finns intressant läsning från Testfakta. Kolla även in bloggen Sustainable day som senast igår skrev om just ekomärkning av kläder. En enkel och bra guide men som också problematiserar det här med ekobomull.

10 Comments

 1. Vilken fin mage. Har svårt att lita på H&M. De säger alltid att de jobbar för att förbättra ditten och datten, men det känns inte trovärdigt eftersom de aldrig verkar kunna uppnå de där målen. Bojkott.

 2. Sara skriver:

  Hmmm… Ja en kan verkligen undra. Samma med barnklädföretaget Blingo. Jag tror att de utger sig för att ALLA deras plagg är eko, men hur kan det då vara så billigt??? Tips om en inte handlar så ofta och vill satsa på bra plagg (till vuxen) är http://www.andfair.se Det är noga utvalt :) Så vackert med mage <3 Kram Sara

  • annieelise skriver:

   Ja, inte helt lätt det här att veta vad som är bra och mindre bra… Tack för tipset, inte hört talas om det företaget innan. Men tack så mycket :) Kram

 3. Eva skriver:

  Nu har minsann magen vuxit till sig! Det är så vackert!
  Håller med, det är svårt att veta och att lita fullt ut på vad de säger. Barnkläder tycker jag är oerhört viktigt att de är prima och inte innehåller gifter.
  Kram Eva

 4. Lisa Unosson skriver:

  Wow, Annie, så fin du är! Redan vecka 33, häftigt! (Känner du dig fin, eller mest stor och otymplig? Alla sa till mig hur fin jag var, och jag tyckte alltid att alla andra gravida var så vackra, men själv kände jag mig bara tjock och ful vissa dagar. Vissa dagar, inte de flesta, som tur var:)) Och intressanta tankar om ekokläder på Åhlens och HM, har inte tänkt på det, bara varit glad och nöjd att det kommer mer och mer även där…
  Vi ser fram emot att träffa er i sommar nån gång! Men vi har själva kommit på, nu när vi har en liten här hemma, att det inte är givet hur mycket besök man orkar. Men det kan vi prata mer om när det närmar sig :) kram!

  • annieelise skriver:

   Men tack!! :) Jo, men för det mesta känner jag mig faktiskt ganska fin, men väldigt otymplig (t ex när jag ska vända mig i sängen). Ja, men att vara “medveten” är inte alltid helt lätt.. Ibland måste man blunda för det och ibland ta aktiv ställning. Kompromissa..
   Ja, men vi får se helt enkelt – tror och hoppas att det inte ska vara några problem men vi tar det då :) Hoppas allt är väl med er tre! Kram

 5. Lovisa skriver:

  Åh att du kan ha jeanskjol i vecka 33 måste vara skönt! Man vill ju känna sig fin när man känner sig lite extra trött och tung som gravid. Sitter här med min 1-månaders och tänker på det här med eko kläder. Hoppas också att certifieringar och kontroller blir vanligare samt mer tillgängligt på den fronten. Jag tror att det är påväg.. vilket ju är mycket bra, även om man önskar att det skulle kunna kommit tidigare och fortare.

  • annieelise skriver:

   Sanning med modifikation, det är en gravid-jeanskjol ;) Ja, men kläderna gör faktiskt mycket för om man känner sig mer eller mindre klumpig. Ekokläder är lite av en djungel, men hoppas att det blir lättare att göra rätt val framöver. Stort grattis till din lilla! :) /Annie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *