Fashion Revolution Day och Slow Fashion

Kommer ni ihåg inlägget om dokumentären “Kläder att dö för”? Den handlade om klädfabriken Rana Plaza i Bangladesh som var felkonstruerad bara för att kunna öka produktionen och tjäna mer pengar. Den största industrikatastrofen på flera årtionden som tog 1133 människors liv och där över 2500 personer skadades. Det var exakt två års sedan idag som detta hände. För att minnas offren och för att uppmärksamma den oerhört skeva klädindustrin lanseras idag både ett initiativ för Fashion Revolution Day och ett upprop för Slow Fashion.

whomade
Bildkälla

Först om Fashion Revolution Day: det är en internationell satsning som uppmanar oss konsumenter att ta kort på våra kläder, tagga klädföretag på sociala medier och fråga vem som egentligen gjort dem – #whomademyclothes? Detta ska öka medvetenheten för vad kläder verkligen kostar och hur klädindustrin kan göras mer hållbar både ur ett miljömässigt men också rättvist perspektiv. För kan verkligen tröjan för 79 kr ge tillverkaren rätt lön för arbetskostnaden och vad får miljön betala för den mängd vatten som krävs för att odla bomullen som den är tillverkad av? Jag tror absolut inte detta är en ekvation som går ihop. Låt oss tillsammans kräva en förändring, dels genom Fashion Revolution Day men också genom att anamma Slow Fashion.

För idag snurrar konsumtionshjulen allt snabbare – vi kräver mer och billigare kläder vilket självklart gör att någon annan i slutändan blir lidande – produktionsledet. Fabriker pressar sina medarbetare till högre produktion för mindre betalt. JohannaN som ligger bakom den här satsningen har skrivit ett inlägg om varför det här är så viktigt. HÄR finns det att läsa. Och för att skriva under för en förändring och bli en del i uppropet går du HIT.

Vi kan faktiskt göra skillnad men också inspirera andra till förändring! Läs och ta till dig dessa 7 tips som finns nedan, skriv under på uppropet – men först, se informationsfilmen på bara någon minut så förstår du varför det är så viktigt att ta ställning och verka för en mer hållbar klädkonsumtion:

infografik_800_webb_3

JohannaN har skapat den här informationsgrafiken tillsammans med Soja.

5 Comments

  1. Eva skriver:

    Nu har jag skrivit på uppropet!

  2. […] någon vecka sedan skrev jag en del om hållbar klädkonsumtion. Ett perfekt sätt att handla hållbara kläder är att köpa Fairtrademärkta sådana. Ett annat […]

  3. JohannaN skriver:

    TACK för att du har delat och skrivit under – blir så himla glad över det! <3
    Johanna

  4. […] har skrivit en del om hållbara kläder innan, t ex här och här. Om var allt damm kommer ifrån (bla kläderna) och vad det innehåller skrev jag om […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *