Enkla återanvändbara tvättlappar DIY

Här kommer ett supersmidigt tips på hur man kan göra sina egna miljövänliga och återanvändbara tvättlappar. Dels slipper man hålla koll på om de behöver köpas in, man slipper bidra till att sopberget fylls på än mer och så är de snälla mot den lilla bebisrumpan – bra i flera avseenden.

Av två urtvättade handdukar i typ flanell som jag fyndade på Erikshjälpen (för 5 kr/st!) klippte jag 18 tygstycken, vilket var väldigt smidigt i och med rutmönstret. Sedan fållade jag bara med en zickzack-söm runtom – klart! Visst kan man köpa färdiga tvättlappar i ekologisk bomull för att slippa sy egna, men då får man dem inte för drygt 50 öre/st, plus att det i många fall är bättre ur miljösynpunkt att köpa second hand än att köpa nytt.

De kommer med all säkerhet bli mjuka och sköna mot en liten bebisrumpa, tillsammans med ljummet vatten och ev lite raps/olivolja. Mer behövs inte vid blöjbyten, vad än de stora företagen med de många pengarna försöker säga. Parfymerade kemikaliestinna våtservetter kommer inte i närheten av vår bebis vill jag lova! Tvätt – javisst blir det en del sådant… Men eftersom vi ändå tänkt använda oss av tygblöjor den mesta av tiden så går nog tvättmaskinen i alla fall emellanåt och då kan tvättlapparna också få slinka med.

tvättlappar

 

5 Comments

 1. Sara skriver:

  Det där är så himla bra och lätt att göra också. En kan nog knappt skylla på att en inte kan sy, och låna en maskin kan en göra också om en inte har nån :)

 2. Eva skriver:

  Perfekt! Det gjorde jag också när mina barn var små och jag använder fortfarande hemsydda tvättlappar.
  Eva

  • annieelise skriver:

   Ja, vissa kan tycka det är “gammalmodigt” att köra på att tvätta och återanvända – men skulle snarare säga att det är högst modernt och i synnerhet miljövänligt! :)

 3. Lovisa skriver:

  Smart och enkelt! Parfym och ifrågasatta kemikalier, eller lite extra tvätt.. vad väljer man liksom :) ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *