Mintdoftande läppsalva DIY

Jag tycker vi firar första maj med ett litet DIY-recept på en härlig ekologisk läppsalva! Eftersom de cerat som jag hade köpt sedan innan tagit slut passade det ypperligt att testa göra eget, jag hade ju ändå alla ingredienser hemma! Jag utgick från Organic Makers recept på Kokosbalm, behöll proportionerna men bytte ut lite av ingredienserna. Såklart kan man smörja torra nagelband, nariga händer och andra torra partier med den här salvan också. Det blir en bra allround-produkt med andra ord – som dessutom doftar uppfriskande och gott av pepparmynta!

läppsalva

Detta använde jag:

– 85 g kokosolja (naturell utan doft)
– 15 g ringblomsolja
– 10 g bivax
– 7 droppar eterisk pepparmyntsolja (men gör nog inget att ta några droppar till för tydligare doft)

Såhär gjorde jag:

Jag började med att mäta upp alla ingredienser (utan den eteriska oljan) i en rostfri låg bunke som jag sedan satte över ett vattenbad på spisen. Lät vaxet och oljorna smälta ihop på låg värme under omrörning (bivaxet smälter vid ca 64 grader). Sedan tog jag blandningen av värmen, tillsatte den eteriska oljan och rörde under avsvalning så det blev en slät massa. Innan salvan hunnit svalna för mycket hällde/öste jag upp den i små burkar. Klart!

Du kan lätt byta ut ingredienserna, men behåll proportionerna på fett, vax, olja så blir det säkert kanon! Tycker du det ändå blir för löst/fast så går det lätt att åtgärda genom att smälta ner salvan igen och tillsätta mer olja respektive vax.

chokladmynta

Myntan på kryddkullen skjuter nu upp skott lite varstans, på gott och ont. Det gäller att hålla efter den! Chokladmyntan är i alla fall favoriten med doft och smak av After Eight…

8 Comments

 1. Sanna skriver:

  Vilken mysig och inspirerande blogg du har, mycket intressant läsning och bra tips. =)
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram
  Sanna

 2. Mimmi skriver:

  Hej! Detta lät intressant. Var får man lättast tag på bivax och ringblomsolja? :)

  • annieelise skriver:

   Kul! Oljan har jag gjort själv genom att låta kronbladen från ringblommor ligga och dra i rapsolja (eller annan neutral olja) under några veckor. Sedan silar jag bara av bladen och så har man ringblomsolja! (Googla annars för bättre info) Man kan också byta ut ringblomsoljan mot en annan, typ mandel, raps, oliv, avokado mm med om man vill :) Bivaxet har jag hittat på bodystore.com ganska billigt, men det bästa är ju om man får tag på det mer lokalt från någon biodlare. Allt som behövs finns även samlat på organicmakers.com om man vill köpa allt från ett ställe :)

   • Mimmi skriver:

    Toppen! Jag ska försöka mig på detta, ska bara finna alla ingredienser först. Hoppas min morfar låter mig få lite bivax från hans biodling ;) Ser fram emot att få läsa fler spännande tips från denna fantastiska blogg! Kram Mimmi, IA

 3. Pauline skriver:

  Hej!

  Jag hittade detta recept och tänkte precis lägga en beställning på en sida som säljer ringblomsolja, bivax, estetisk olja etc.
  Så funderade jag på om jag även om jag borde köpa burkar eller om jag klarar mig på det jag har hemma… Hur som helst, jag undrar därmed hur många ml läppsalva det ungefär blir?

  Tack för en trevlig blogg!

  Hälsningar, Pauline

  • annieelise skriver:

   Kul du ska testa göra salva! Oj, tyvärr har jag inte koll på det.. Men tror det blev en eller två små burkar till som på bilden, alltså fem små burkar totalt. Om det kan vara till någon hjälp..?

 4. […] sådana som kan vårda huden och tillföra näring. Här finns en beskrivning på egen bivaxsalva och här finns bland annat Ekendahls cerat och Tigerflicka of Swedens Mamma-baby-barnsalva, båda […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *