17 dunbollar

Av 21 ägg blev det 17 små söta, pipande och duniga kycklingar. De är som hundvalpar, ena stunden är det fullt ös och allt på en gång, för att sedan krypa ihop och lägga sig i en hög och somna den andra stunden. Väldigt underhållande att sitta jämte kycklingdagiset, det är lätt att fastna när på golvet och bara iaktta dem. Både på grund av deras söthet och på grund av att jag inte kommer upp från golvläget.

kyckling3kyckling2kyckling4

De är så lillgamla på något vis, de krafsar med benen i gruset efter mat, kluckar i sig vatten, tvättar näbben genom att dra den mot golvet, precis så som deras hönsmamma hade gjort. Men nu kan de det ändå, utan att någon visat dem först! Tycker det är så häftigt att allt redan är inprogrammerat i deras beteende. Så fina och varierade i färgerna är de också. Två helt ljusa, några bruna, några spräckliga och en med tre prickar på huvudet. Känner mig som en stolt hönsmamma (trots att jag inte lärt dem allt jag kan)!

kyckling1  kyckling5

kyckling6

9 Comments

 1. Eva skriver:

  Ljuvliga små liv! Kul att de är olika allihop.
  Kram Eva

 2. Maria skriver:

  Djurungar måste vara något av det sötaste som finns! :) längtar så till dess jag & min man kan få ha höns.
  Är det mycket att tänka på innan? Mycket jobb när man väl fått dem?
  Du som är rutinerad hönsägare kanske kan ge lite användbara tips!

  • annieelise skriver:

   Hej! Jag skulle inte riktigt kalla mig rutinerad… Men kan ju skriva lite ändå ;) Nu hade vi förmånen att ha en färdig hönsgård och hus på gården. Annars krävs det ju en del förberedelser med deras boende, beroende på förutsättningarna. Daglig tillsyn behövs så de har rent vatten och mat och för att öppna/stänga för dem ut till hönsgården. Rengöring av hönshuset vid behov – några/någon gång i månaden. Fundera även på vilken ras ni vill ha, det finns väldigt många olika! Vi har valt genbanksanslutna Skånska Blommehöns, b la för att bevara och värna om våra lantraser. Lantraser är oftast mer tåliga och blir äldre. Dock är de kanske inte lika “produktiva” gällande tillväxt och värpning som framavlade raser. Tycker inte det är väldigt betungande att ha höns, men då är vi två som sköter om dem samt att vi lätt kan få hjälp med dem om vi åker bort några dagar. Höns är väldigt roligt och hemvärpta ägg är oslagbart.. Hoppas svaret kan vara lite till hjälp! :)

   • Maria skriver:

    Tack! Det hjälpte absolut. :) Vi hade väl tänkt ha Orusthöns, även de ska vara en gammal lantras. Tänkte att de borde passa klimatet här på kusten i Bohuslän, att de var tåliga då vädret här inte alltid är så fint precis. Vill gärna att hönsen ska få gå ute & leva ett så fritt liv de bara kan.
    Vi har också hört att de ska vara en “hotad” ras, vilket känns bra om man kan hjälpa bevara en del av vårt naturarv i den mån det går. Det argumentet väger tyngre för oss än att få stora höns som värper många ägg. Äggen är ju för eget & övriga familjens bruk så några mängder krävs ju inte.
    Trevlig kväll! :)

    • annieelise skriver:

     Kul! :) Det lät ju väldigt spännande med Orusthöns – låter som ni har bra koll! Kul att ni satsar på en lantras som är från området. Lycka till med planerna! :)

 3. Elin skriver:

  Men hjälp vad söta de är! :D

 4. Caroline skriver:

  Vilka söta kycklingar, det är sådana här bilder som får mig att längta bort från stan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *