Täckodlade potatis

I år testar vi lite alternativa sätt att sätta potatis på. Först ut, för några veckor sedan, satte vi potatis under halm, i förrgår satte vi några rader i jord som “vanligt” och igår satte vi potatisen under ensilage.

sättpotatis

halm
Potatisrader under halmtäcke.

Täckodling med halm och ensilage fungerar i princip på samma sätt. Potatis lades ut i rader på barmark. Därefter täcktes den över ett 20-30 cm tjockt lager med halm/ensilage och sedan ska det vattnas igenom ordentligt. Eftersom vi odlar på en gammal åker full med kvickrot tänkte vi ge täckodlade potatis en ärlig chans i år. Farbror hade ändå gammal halm och två ensilagebalar som inte var brukbara, så istället för att gå förlorade passade vi på att förbarma oss över dem! Förhoppningsvis gör täckodlingen att ogräset kvävs och potatisarna får växa ifred, andra fördelar är täcket ger ett jämnare klimat för potatisen och håller fukten bättre. Rena och fina potatisar borde det ju även bli, så ska bli spännande hur det här funkar. Nu väntar vi bara på att de ska komma upp!

ensilage
Täckodlingen med ensilage, på den extra upplöjda åkerbiten. Landet var visst för litet…

3 Comments

  1. Caroline skriver:

    Så roligt att ni testar en ny metod, hoppas det lyckas.

  2. Eva skriver:

    Du måste berätta om resultatet!
    Eva

  3. […] år täckodlar vi vår potatis med halm och ensilage, som jag skrivit om innan (här). Jag lovade att berätta om resultatet – och här kommer […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *