Komposten Gröna Johanna

Jag vet inte hur ni har det, men här ute på landet har vi inte tillgång till kommunens komposteringssystem. Och flera av er har nog inte ens tillgång till ett sådant system alls eftersom det endast är 170 av 290 kommuner som kan erbjuda det till sina invånare. Men för oss här på gården gör det faktiskt ingenting! Vi är glada att vi slipper få vårt köksavfall ivägkört eftersom vi vill behålla det för oss själva.

Matrester vill vi ju egentligen minimera så mycket det bara går (matsvinn är ju som sagt en stor bov för miljön), och hönsen kan ju få mycket av det som ändå slängs. Men, vissa saker passar ändå bäst att få sluta sitt liv i komposten. Likaså finns det mycket trädgårdsavfall som kan tas tillvara på  – genom komposten som kan omvandla det till näringsrik och fin jord perfekt till vår grönsaksodling.

Det finns många olika varianter av komposter, men vi har valt att använda oss av ett märke som heter Gröna Johanna. Det är en varmkompost som passar oss perfekt, den är svensktillverkad och dessutom Svanenmärkt. Komposten är avsedd för hushållsavfall blandat med en del trädgårdsavfall och funkar även på vintern eftersom det finns en tillhörande isolering att täcka den med så att värmen behålls inuti (vår gamla kompost har kvar sitt täcke på bilderna, men nu har vi tagit av det). Eftersom den är sluten drar det inte skadedjur till sig men i botten finns det lagom stora hål så att maskar och andra nyttiga djur kan ta sig upp och hjälpa till med förmultningen. Den runda formen gör att det inte blir några kalla hörn och förmultningen sker jämnare. Under “Kort om Gröna Johanna” kan du läsa mer om hur Gröna Johannas varmkomposter är konstruerade och hur de fungerar.

Nu har vår andra kompost anlänt till oss, den gamla, Johanna, har vi nu fyllt på under lite mer än ett år och börjar bli ganska full så nu det är hög tid att låta den vila lite. Därför blir det till att inviga vår nya fina kompost, Johanna den II.

Grönajohanna2 Grönajohanna

Nästa inlägg om kompost kommer handla om hur du komposterar och andra bra saker för att sköta sin kompost på bästa sätt! Det här inlägget är ett samarbete mellan Annies Enkla och Gröna Johanna. 

2 Comments

  1. Eva-Britt Hällgren skriver:

    Hej! Jag har hört andra säga att Johanna är svår att tömma. Vad tycker ni?
    Eva-Britt Hällgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *