Bovetemadrass till spjälsäng – DIY

Det är flera av er som undrat hur jag gjorde bovetemadrassen till spjälsängen och som jag lovat kommer här äntligen en beskrivning. Eftersom lillan inte tycker det är särskilt kul att vara allt för lång borta från mamma och pappa på natten har vi inte testat madrassen nämnvärt än, vi har inte ens satt ihop spjälsängen. Dock har hon testat att ligga på den några kortare stunder under dagen i soffan. Än har jag inte hört några större klagomål så tror den får godkänt! Men jag tror att det kan krävas en filt eller i vårt fall en tillklippt bordsfilt över för att få en lite mjukare känsla mot kroppen.

boveteskal

Stoppningen i madrassen är av boveteskal och är köpt via Ekoteket Halmstad, men det går även att få tag på direkt från Wermlands Bovete. Både KRAV-märkt och svenskodlat! Jag köpte en 60 literssäck, vilket räckte gott och väl till en madrass. Skulle uppskatta att ungefär häften gick åt. Boveteskal är bra som stoppning eftersom det transporterar fukt och ger ett bra sovklimat. En annan bra egenskap är att dammkvalster inte trivs i madrassen och passar därför allergiker bra.

Men det bästa är att vi nu slipper använda den tråkiga skumgummimadrassen som följde med spjälsängen. Madrasserna kan vara impregnerade med flamskyddsmedel, men som i sig själva också kan avge lösningsmedelsrester från produktion bland annat. En viktig del i att kemikaliebanta sitt hem är alltså att se över sängen, eftersom vi spenderar väldigt stor del av livet just i sängen. Därför känns det bra men framförallt viktigt att fixa en kemikaliefri madrass.

Tyget jag använde är ett av farmor och farfars gamla underlakan, väl tvättat och garanterat utan tråkiga kemikalier. Jag mätte till efter spjälsängens mått och sydde ihop alla utom ena kortsidan, vrängde allt så rätsidan kom utåt. Därefter sydde jag som kanaler i tyget, med ca 10 cm mellan och sparade ca 10 cm i varje kant, så att skalen kan förflyttas mellan kanalerna. Allt eftersom kanalerna syddes fyllde jag på med boveteskal, det blir annars ganska tidskrävande att fylla i efterhand, det rekommenderas inte! Till sist syddes en dragkedja i. Den fick min kära mamma fixa eftersom mina sykunskaper tyvärr inte är de vassaste. I efterhand hade det nog varit smidigare att sy i den vid huvudändan allra först, eftersom madrassen blir otymplig att hantera ju mer den är fylld med boveteskal.

Fråga gärna om det mot all förmodan (hm..) finns några oklarheter i denna väldigt (?!) utförliga beskrivning!

bovetemadrass

bovetemadrass2

15 Comments

 1. Eva skriver:

  Om jag får ytterligare ett barnbarn ska det få ligga på en bovetemadrass!
  Kram Eva

 2. Maria skriver:

  Tack för beskrivningen! :) tycker att den var utförlig nog. En sådan ska jag göra om/när min man & jag får barn. I annat fall till eventuella syskonbarn. Väldigt bra att den transporterar fukt. Barn är ju rätt varma av sig.
  Ha det fint!
  Maria

 3. Sarah skriver:

  Tack för idén och beskrivningen! Håller på att leta efter giftfri madrass till när dottern behöver ny/större säng, men varför inte göra en själv…:) Jättesmart!

 4. Anna skriver:

  Detta ska jag göra! Sambon grymtar surt när jag vill köpa de färdiga madrasserna för 725 – 2500 kr, och det kan jag väl iofs fatta ;)
  Men 390 kr för de kravmärkta boveteskalen och ett gammalt lakan är ju billigare än IKEA, så då kan han inte säga så mycket längre, he he…

  Du upplever inte att skalen kommer igenom lakanet? De man köper färdiga har ju lite grövre tyg och ett lakan kan ju vara ganska tunt.

  Tack för ett bra tips! :)

  • annieelise skriver:

   Kul! Ja, det blir lite skillnad prismässigt kan man lugnt säga. Är ju dock lite pyssligt och tar mer tid än att köpa färdigt, men smällar man kan ta tycker jag ;) Jo, om lakanstyget är väl använt och av lite sämre kvalitet kan skalen gå igenom nästan. Men upplever inte det som ett problem när man bäddar med underlakan på sen. Det kan också vara en bra idé att lägga en ullfilt eller liknande på madrassen så att det blir lite mjukare eftersom madrassen är ganska fast.

 5. Fru Minimalist skriver:

  Duktigt och ambitiöst att göra en egen bovetemadrass! :)

  Vi har också en bovetemadrass, fast en köpt, till vår dotter som nu är 7 månader och sover i egen spjälsäng sedan ett par månader tillbaka. Vi är väldigt positiva! Här har vi skrivit mer om vår upplevelse av att använda bovetemadrass:
  http://minimalisterna.se/naturlig-fyllning-i-madrassen/

 6. Catrine skriver:

  Hej!
  Hittade din fina beskrivning ovan och undrar hur tjock din färdiga madrass blev? Står i begrepp att sy till barnen. Har du bara lakan direkt på?

  • annieelise skriver:

   Ca 3-4 cm skulle jag tro den blev, men kunde stoppat den mer tror jag. Tänkt lägga en gammal bordsfilt över för att göra det något mjukare, men inte fått till det än.

 7. Maria skriver:

  Kul att se. Jag har just sytt färdigt en spjälsängsmadrass till vårt fjärde barn. Spjälsängen vi har är gammal och har inte samma mått som nya sängar. Därför stod valet mellan att måttbeställa eller sy egen när vi nu skulle ordna giftfri sovplats till “lilla Kotten”. Att måttbeställa är dyrt. Jag köpte svensk tvättad ullvadd från Filtmakeriet och ekologiskt bomullstyg från samma ställe. Det blev hur bra som helst. Stoppningen gick på ca 300:-

 8. rebecka skriver:

  Tror du det skulle fungera att göra en vuxenmadrass på samma vis? Hur tvättar du den?

  • annieelise skriver:

   Ja, det skulle absolut kunna gå! Dock tror jag det blir ganska tungt vid symaskinen eftersom det är smidigast att fylla madrassen allt eftersom. Så det går men det blir nog lite otympligt. Kollade på den köpta förlagan på bovete.se, där står om dess skötselråd: “Vattentvätt; Ej klorblekning; Ej torktumling; Ej strykning; Ej kemtvätt. Produkten bör vädras i frisk luft”

   Tror vädring är det smidigaste, alt ta ut en del av skalen och tvätta i badkar/balja eftersom skalen sväller när de blir blöta.

   Lycka till!

 9. […] bloggen Annies enkla kan du se hur du går tillväga för att sy din egen ekologiska bovetemadrass: https://www.anniesenkla.se/2015/06/01/bovetemadrass-till-spjalsang-diy/ Plus Det mest prisvärda alternativet. En madrass till spjälsäng kostar 600 kronor, till […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *