Tygblöjor

Vår ambition när det kommer till blöjor är att framöver köra så mycket som möjligt på tygblöjor. Gammalmodigt, meckigt och massa tvättande kanske vissa tycker. Ja, det kommer bli en del tvättande, men det är också miljövänligt, ekonomiskt och enligt de som har testat behöver det heller inte alls vara krångligare än engångblöjor.

Visste ni att ett barn använder cirka 6000 blöjor under sin blöjtid? Det är ganska många och bidrar till ett gaanska stort sopberg, närmare bestämt 1050 kg per barn = 420 miljoner blöjor per år i Sverige totalt. Till tygblöjor däremot används 4,8 kg tyg som dessutom går att använda till flera barn och sedan återvinna! Inte nog med de miljömässiga fördelarna. Rent ekonomiskt kan man vinna mycket på att köra med tyg. Engångs kan kosta upp emot 17 000 kr för ett barn medans tyg kan kosta allt från 2 600 kr och uppåt. Lite skillnad! (Källa.)

Just nu använder vi de miljömärkta och ekologiska engångblöjor från Naty som funkar riktigt bra. Kändes smidigast nu i början när allt annat är nytt och sådär. De är helt utan tråkigt kemikalier och parfym (varför finns det ens blöjor med parfym?!), andas och håller tätt bra. Ett väldigt bra alternativ till tygblöjor som vi kommer använda oss utav mellan varven när vi är på resa eller liknande. Så småningom ska vi prova två olika varianter från ImseVimse, dels vikblöjor med ytterskal och sedan när Elise vuxit till sig lite även deras One Size. Lovar att återkomma igen med hur det funkar när vi väl testat.

Natyvikblöja

Här ovan är en vikblöja med ett ytterskal från ImseVimse. Vikblöjorna använder vi för tillfället som snuttefilt och vid amningen – perfekt till både att torka kräk med och som en mjuk och lite tunnare sommarfilt!

Det här med tygblöjor är verkligen en djungel – det finns så otroligt mycket att välja bland! Både vad gäller olika märken men också olika system eller modeller. Inne på Alternativ.nu (som för övrigt är en väldigt bra sajt!) finns bra information om olika typer och annat att tänka på gällande tygblöjor i allmänhet. In och läs här. Ytterligare en bra och tydlig guide för tygblöjeintresserade finns här. Sen finns det både köp och säljsidor på Facebook och grupper för allmänt tygblöjeprat och råd. Väldigt värdefullt, nördigt och bra om man är intresserad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *