Etylenoxid som “fräschar upp”

Ni som hängt med i lokal media här i Jönköpingstrakten har säkert redan hört – sex personer fick föras till sjukhus för vård efter att ha besökt klädaffären NewYorker i Jönköping i torsdags. De blev förgiftade av en väldigt giftig och ovanlig gas – etylenoxid. Förvånande men framförallt skrämmande. Gasen kom troligen från en klädförpackning som packats upp och gjorde att flera i butiken fick andningssvårigheter.

Etylenoxid dödar bakterier, svampar och mögel och används främst till att sterilisera medicinsk utrustning. Vad den gjorde i klädförpackningarna kan man ju verkligen undra men jag kan tänka mig att gasen tillsattes för att hålla kläderna “fräscha” på väg till butiken, döda insekter och annat som man inte vill importera tillsammans med kläderna. En gas som kortsiktigt ger andningssvårigheter och yrsel men som i högre doser både kan vara cancerframkallande och bidra till koma. Inte särskilt fräscht alls faktiskt.

Nu var det här endast en händelse och behöver inte betyda att det finns giftig gas i alla kläder vi köper. Men vad vet vi egentligen om de kläder som hänger i butikerna? Man kan ju hoppas på att det här händelsen gör folk mer medvetna om att det är viktigt att köpa hållbara kläder både för miljö och människor.

DSC_0201 (800x615)

Jag har skrivit en del om hållbara kläder innan, t ex här och här. Om var allt damm kommer ifrån (bla kläderna) och vad det innehåller skrev jag om här.

Källor: JP, JNytt, P4Jönköping, Wikipedia

7 Comments

 1. Lena Ericsson skriver:

  Det är vad jag förstår väldigt vanligt. Bomull gillas att ätas av många insekter och svampar. För att kläderna inte ska förstöras i transporten från varma fuktiga länder, så tillförs diverse medel. När man packar upp kläderna ur sina containrar så låter man de stå öppna och vädra ut så att inte de som packar upp ska bli sjuka. Man hittar ju t.o.m svampdödande medel i kläderna då man köpt dem och folk uppmanas alltid att tvätta kläderna innan de används första gången. Dessa medel hamnar då inte på våra kroppar, men i våra vattendrag. jag såg en dokumentär för många år sedan om hur butikspersonal blev sjuka och är tvungna att använda handskar då de jobbar med kläderna. Det är nu inte bara människor som lever där långt, långt borta som dör och blir sjuka för att jag ska få mina billiga jeans, nu påverkas även folk i Europa. Då kanske folk kan få upp ögonen…
  Det som upprör mig mest är att trots att vi idag känner till sånt här, så fortsätter man att nöta plaggen kemiskt så att de ser använda ut (och håller en kortare tid) istället för att vi verkligen vårdar våra kläder så att de får en lång livstid.

  • annieelise skriver:

   Tack för din kommentar! Känns verklige supertråkigt att kläderna i princip förgiftas – under alla led i produktionen. Hoppas på än mer medvetenhet och kunskap i ämnet för jag tror det är ett större miljöproblem än vad man kan tänka… Vår fåfänghet och konsumtionshets (särskilt i sommarreatider) får ju faktiskt konsekvenser på både oss själva och vår jord.

 2. Eva skriver:

  Upprörande! Men hur svårt är det inte att få folk att tänka på hälsan för framtiden, “det drabbar inte mig, jag klarar mig”.
  Bra inlägg!
  Kram Eva

  • annieelise skriver:

   Minst sagt upprörande.. Tror tyvärr vår klädkonsumtion är något som sitter väldigt djupt rotat i oss – svårt att förändra, men det går! Tack!

 3. Maria skriver:

  Helt förskräckligt! Får hoppas att det tids nog kan bil en ändring. Fler & fler blir ju faktiskt medvetna om alla onödiga gifter runt omkring oss. Således kan man göra ett val utifrån sitt eget samvete.
  Jag tvättar alltid nya kläder flera gånger innan jag använder dem. Vissa textilier från vissa butiker luktar faktiskt illa. Säkert från något som ska skydda plagget under transport.
  Som Lena Eriksson nämner är kläder nu mera slit & släng i hög takt varor. Inte som förr då man hade några plagg att välja mellan & skaffade sig bara något/några enstaka plagg nytt varje år. Se bara på gamla lakan. Jag sover gott i gamelmormors mammas lakarn sydda i början på 1900-talet. De är så tjocka & av så bra kvalité att de håller sig fina än. De nya jag har håller ett par år max innan de är nötta & mindre hål bildas.
  Bra att du tar upp sådant här Annie! Tror att vi alla behöver en påminnelse om vad för otäcka ämnen som finns i vår närhet & vi kan göra för att minska dem.
  Ha en fin dag!
  Maria

  • annieelise skriver:

   Ja, verkligen! Det blir tydligt att det är skevt och fel i klädindustrin när en sån här händelse inträffar, och mer verkligt när det är i en butik man själv varit inne i. Känns verkligen tråkigt att man är tvungen att tvätta kläderna flera gånger för att slippa de tråkiga kemikalierna – och vart hamnar de när vi sköljer ut vattnet i avloppet..? Jag har allt mer börjat köpa kläder secondhand, dels för att minska konsumtionen på nyproducerade kläder men också för att slippa de värsta kemikalierna.
   Synd att en sådan här händelse inträffar, men tyvärr tror jag det är enda sättet som kan få folk att “vakna upp” och bli mer medvetna.
   Ha det så fint du med, tack för din kommentar!

 4. Sara skriver:

  Tråkigt sätt att vakna upp på tyvärr, men kanske det kan få folk att tänka till… Har många ärvda kläder till barnen som tur är, och annars försöker jag hitta på Oii design på nätet till barnen, de har en del eko och öko-tex. Men… Eko är ju bara en garanti för att bomullen är ekologiskt odlad, det är sällan man vet något om färgning och insektsdödande gaser. tyvärr…En viktig del är väl att fundera över hur mycket man behöver. Själv handlade jag tokmycket förr, det har jag slutat med. Nu köper jag något när jag verkligen känner att just det saknas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *