Fler bin!

Om man ska tro biodlaren vi köpte bina och utrustningen av har den våren och försommaren har varit den sämsta på länge för biodling, kallt, blåsigt och regnigt – inte alls optimalt för våra bin. Det ena samhället var jättesvagt och många bin hade dött på grund av det kalla och blåsiga vädret bara några veckor efter att vi fått hem de två samhällena. Då  kändes det ganska hopplöst. Kändes inte som om vi skulle få någon honung överhuvudtaget…

Som tur är har det vänt! Den senaste tiden har det svaga samhället piggat på sig  och är fullt med fina yngelramar och det från början någorlunda starka samhället är riktigt fint nu. Mycket tack vare att vädret vänt och att Tomas byggde ett staket för att skydda mot den värsta vinden. Samhället är så starkt att Tomas och biodlaren till och med gjorde en avläggare igår – det vill säga delade samhället så vi nu har tre stycken.

Det nya samhället består nu av två yngelramar de ramar där drottningen lägger ägg, som blir till yngel (larver) som blir till bin. På dessa ramar var det påbörjade drottningceller, så inom ca 10-12 dagar har vi en ny drottning i det nya samhället. Den gamla drottningen får vara kvar i sitt samhälle och styra det åtminstone ett år till. Vi satte även in lite honung och pollenramar så de har något att äta under tiden de fixar fram sin nya drottning. Det blir nu en liten tävling mellan de två drottningcellerna. Den som kommer först vinner och överlever, för ett bisamhälle har aldrig mer än en drottning. Så hade de här drottningcellerna fått vara kvar i det gamla starka samhället hade den gamla drottningen tagit med sig större delen av bina och flugit iväg för att hitta en ny bostad, dvs svärmat. Nu slipper vi jaga rätt på dem!

Inte nog med det, det verkar bli en del honung också så den handvevade slungan vi köpte igår kommer väl till pass om någon vecka när vi ska försöka oss på vår första slungning. Åtminstone 50 kg honung trodde biodlaren att vi kunde få i år. Vi kommer inte vara honungslösa det närmsta året – en sak som är säker!

bikupa3

bigården

1 Comment

  1. Märta skriver:

    Hej!
    Såg att du samlade på porslinet bukett från Lida Bruk. Jag har precis lagt upp ett litet fat på tradera. Skulle du vara intresserad så finns jag i Äng utanför Nässjö. Hoppas att du inte tycker jag är påflugen. Ha en härlig söndag trots väder.Hälsningar Märta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *