Skatter och vinbärssaft

Om man tänker på förra inlägget har jag visst inte ursäkter för att inte hinna med allt jag vill göra…? Jo, men såklart räddar inte sjalen all min tid ;). Som att blogga, till exempel, har jag inte riktigt prioriterat det sista. Jag har gjort allt som jag borde blogga om. Vikit tygblöjor, kollat på hönsflocken som springer runt på gården, plockat bär i massor bland annat. Det sistnämnda tänkte jag stanna vid lite just nu. För bär är det inte ont om precis! Hjortron har vi plockat någon liter av och gjort sylt, körsbärsträden är fulla med mogna bär och en släkting kom med lite blåbär igår eftersom vi inte hunnit ut för att plocka det än (men det kommer vi göra i veckan).

bärskörd

Våra sju (!) röda vinbärsbuskar är också de översållade med bär så jag har försökt att plocka lite av dem i alla fall. Det har blivit två omgångar saft och en del till frysen för kommande bakverk och smoothies. I detta nu har några av hönsen upptäckt de röda godsakerna och pickar frenetiskt – bara bra att få lite plockhjälp.

Första saftreceptet jag testade tänkte jag dela med mig av idag. Väldigt frisk och god saft blev det – med en nästan giftig rosa färg. Smidigt är det också!

Detta behövs:

– 3 liter vinbär (röda och eller svarta orensade)
– 60 gram vinsyra
– 3 nävar svarta vinbärsbland (funkar ej med röda vinbärsblad)
– 4,5 liter kokande vatten

– 3,5-4 hg socker per liter avrunnen saft

Blanda alla ovanstående ingredienser förutom sockret och låt det stå svalt i ett dygn ungefär. Sila saften genom silduk. Mät upp saften och tillsätt så mycket socker som behövs och rör ut det i saften. Häll upp på flaskor och frys in! Eftersom saften inte kokas är jag osäker på dess hållbarhet och tycker det är smidigt att frysa den då. Tomma mjölkpaket med kork är smidiga att använda samt glasflaskor – men fyll inte ända upp då kan de spricka! Sen är det bara att ta upp en flaska mitt i vintern och njuta av sommarsmaken. Eller drick upp allt nu och gör mer av de infrysta senare…

svartavinbärsbladDefinitionen av “en näve” enligt mig. 

4 Comments

 1. Anna skriver:

  Åå så gott det ser ut!
  Har ni hittat så mycket hjortron i Småland? ! Wow. Jag vill också plocka det men vet inte riktigt var. Vi har plockat blåbär och vinbär iaf. ?

  • annieelise skriver:

   Ja, har lite myrar kring gården.. Men är lite olika från år till år hur mycket hjortron som finns :) Det är ju inte dåligt det! Så gott med både vinbär och blåbär!

 2. Lovisa skriver:

  Mmmm ser så gott och läskande ut. Älskar bär och bärsaft, mumma!
  Håller med om att man måste prioritera aktiviteter för att hinna med, och ibland har jag kommit på att jag kan göra två aktiviteter samtidigt som jag inte tänkt på innan :) det underlättar ju också att få tiden att räcka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *