Våra många höns och tuppar

Idag har jag fotat våra höns för att visa er dem. Inte trodde jag det skulle sluta i såpabad för några av dem… Det visade sig nämligen att den senaste kullen kycklingar, som nu är drygt en månad, och deras mamma fått löss – så tråkigt! I morgon ska medel införskaffas att pudra dem med men i kväll blev det först ett litet bad, vilket inte var så värst populärt. Vad vi såg hade resten av hönsflocken inte fått det, eftersom de varit i en egen del i hönshuset. Därför hoppas vi på att det inte blir så stort utbrott. Imorgon ska det saneras!

kyckling   unghöns

Unghönsen, de som kläcktes fram i början på maj börjar bli stora nu som ni ser ovan! Av 16 stycken blev det 11 tuppar – så typiskt! Men vi gläds åt de fem nya hönorna och åt att vi inte kommer ha frysen tom på tuppkött framöver. Om det är någon som vill köpa en levande renrasig tupp är det fullt möjligt. Bara att höra av sig!

Just nu springer både de gamla hönsen och unghönsen lösa på gården, men snart stänger vi in tupparna till den nya hönsgården inför ‘den sista vilan’. De njuter dock till fullo in i det sista och tar sig större och större friheter. Till exempel går de i landen och så hoppar de i vinbärsbuskarna efter bär, vilket de gärna får eftersom jag inte hunnit plocka alla ändå.

hönsvinbär

Innan ungtupparna kommer till den nya hönsgården ska nämligen de tuppar som nu bor där slaktas. Jag har nog inte nämnt det, men för ett tag sedan fick vi 16 sussextuppar av bekanta som inte ville slakta själva. Ett nytt hönshus med tillhörande hönsgård byggdes därför lite snabbt med hjälp av en vän. Några är redan i frysen men hade egentligen behövt äta upp sig lite till, det har deras syskon nu fått göra så snart ska även de få gå vidare. Ska bli skönt att bli av med dem eftersom de äter mycket och är ganska så ‘på’ och småläskiga.

sussex

1 Comment

  1. Madeleine skriver:

    Intressant att få höra om era höns. Tuppar är ju tyvärr inte önskande i högre grad men jag har fått höra att även i vilt tillstånd är det hård åtgång på tuppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *