Tips för ett mer miljövänligt bröllop

Jag har länge tänkt skriva ett inlägg om bröllop och hur man kan göra det lite enklare och eller lite mer miljövänligt. En läsare ville jag skulle dela lite tankar kring ett sådant så nu fick jag äntligen till det (kom gärna med förslag vad ni vill läsa här – det uppskattas!).

Åtskilliga miljoner läggs varje år på bröllop i Sverige, tänk om bara hälften kunde investeras i miljövänliga och rättvisa alternativ – det skulle göra stor skillnad! Men jag tror inte på att man för den skull ska “försaka” saker man egentligen inte vill vara utan på sin högtidsdag. Nyckeln med att känna sig nöjd med sitt bröllop ligger i att verkligen fundera innan hur man vill ha det, vad fokus ska ligga på och vad som är viktigt för en. Att planera noga för att kunna delegera ut uppgifter till vänner och familj. Det kan vara bra att lista de olika beståndsdelarna som kräver inköp och tid för att få en överblick över vad man som par vill prioritera och vad som är mindre viktigt.

Det behöver verkligen inte kosta skjortan att gifta sig, även om man vill bjuda många gäster och samtidigt göra hållbara val. Kanske går det att ordna knytkalas med uppmuntran om ekologiska och vegetariska råvaror? Ha vigsel- och festlokal på gångavstånd för att minska transporterna och vädja om samåkning. Använda sig av äkta stearinljus för att minska koldioxidutsläppen. Små enkla knep kan göra stor skillnad – att tänka utanför de givna ramarna underlättar mycket! Bara för att man vill göra medvetna och etiska val till sitt bröllop behöver det inte betyda att det kostar mycket mer. Det kanske till och med blir billigare!

När jag och Tomas gifte oss ville vi så gott det gick att göra kloka och medvetna inköp. Det var också viktigt för oss att det skulle spegla oss som personer – att vigsel och fest skulle bli klassiskt men ändå personligt. Till inbjudningskorten och placeringskorten gjorde vi eget papper, klänningen fyndade vi på Blocket och maten var väl genomtänkt och delvis närproducerad. Det bästa var ändå de som var med och delade vår dag med sång och musikmedverkan, varma skratt och kärlek. Det blev en dag som vi alltid kommer minnas med värme!

FOT_6347
Foto: Björn Terlegård

Lästips: “Ja! En guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop” skriven av Katharina Brunat och hemsidan Ecobride.se där också ett reportage om vårt bröllop finns att läsa (här).

1 Comment

  1. Evelina skriver:

    Tack för inlägget :)
    Roligt när ens önskningar går i uppfyllelse. Ni verkar haft en fantastisk bröllopsdag !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *