Oljeutdrag på rölleka

För någon vecka sedan plockade jag ett fång med rölleka för att göra rölleksolja. Jag hade inte hört talas om det innan, men på en facebook-grupp fick jag tips om det och tänkte att jag måste testa! Jag har gjort i princip på samma vis som när jag gjorde ringblomsoljan.

Först torkade blommorna på en mörk plats, för att sedan fylla en glasburk till lite drygt hälften med blommor. Därefter hällde jag på rapsolja (går även bra med olivolja) så det täckte blommorna helt och sedan på med lock. Burken har nu fått stå i ett soligt fönster i cirka två veckor och ska stå minst en till två veckor till. Någon gång då och då skakar jag lite på burken så det blandas. Sedan ska jag sila bort blommorna och hälla upp rölleksoljan i en ren, gärna mörk, glasburk som sedan förvaras mörkt. Återkommer när den är helt klar att användas!

Oljan passar bra att smörja direkt på problemhud (akne, torr, fet, eksem, psoriasis mm) eller som en av flera i en salva (t ex den här). Man kan också koka te på de torkade blommorna eller en tinktur. Hur man gör det kan man läsa inne hos Maria på Lev mer på mindre. Genom invärtes bruk sägs rölleka motverka förkylningar och lindra PMS och mycket annat. Här finns mer info om egenskaperna.

rölleka

2 Comments

  1. Lina Berglund skriver:

    Hej!
    Lägger man sedan bara blommorna i burken? Eller både stjälk och blad också?
    Tack för ditt inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *