Respektera jordens gränser

Elise låg och åt i min famn samtidigt som jag åt lite frukost och kollade på Nyhetsmorgon för någon vecka sedan. Johan Rockström och Mattias Klum satt samtidigt i morgonsoffan och talade allvar med en positiv underton. “Vår tid på jorden – välfärd inom planetens hållbara gränser” och “Big world, small planet – välfärd inom planetens gränser” var både samtalsämnet och titlar på deras gemensamma böcker. Kände mig både nedslagen och upplyft på en och samma gång. Det är verkligen skarpt läge för jordens framtid nu – men det finns fortfarande hopp om att den kan återhämta sig. Bara vi tillåter det.

Just nu pågår en stor katastrof. Hundratusentals människor är på flykt, från krig och orättvisa och det är oerhört svårt och fruktansvärt på alla sätt och vis. Men vi kan göra någonting åt det, vi kan ge dem husrum, trygghet och en framtid – stöd t ex det här arbetet som OM (Operation Mission) driver. Men, om vi inte förändrar vår sätt att leva på kommer strömmen av andra flyktingar, klimatflyktingar, aldrig sina. Kanske våra barn eller barnbarn blir en av dem?

Tre saker som Johan uppmanar oss till att göra:

1. Gör din röst hörd – påverka politiker
2. Gör en egen hållbarhetsbudget – minska utsläppen
3. Läs deras/annan bok – öka din kunskap

Ta dig också tid att lyssna på Johans sommarprat, väldigt väl investerade 67 minuter!

DSC_0065 (800x535)

5 Comments

 1. Choices by Annie skriver:

  Visst är det ett fantastiskt sommarprat och det var en bra intervju på nyheterna. Själv kastade jag mig över internet och beställde deras bok och än så länge är jag inte besviken. De är en relativt svår fakta bok med endel svåra termer men i det stora hela så är den begrip-bar.

  Fin start på veckan önskar jag dig
  Annie

  • annieelise skriver:

   Ja, verkligen bra prat! Nu har jag fått deras senaste bok, så nu sträckläser jag den inför en miljösnacket jag ska ha på fredag – kommer verkligen väl till pass! Ha en fin vecka!

 2. Helena skriver:

  Tack för ditt inlägg! Otroligt viktiga frågor som det tar upp. Jag jobbar stora delar av dagarna med just detta med ett hållbart förhållningssätt och att föra kunskap vidare. Allt vi kan bidra med kunskapsmässigt är viktigt. /Helena

 3. Madeleine skriver:

  Otroligt viktigt sommarprat. Min utbildning gjorde en hastagg #planetskötare efter radioprogrammet för att lyfta upp det i sociala medier med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *