Visingsö och Gamla Röda

I söndags var vi ett gäng som åkte runt på Visingsö och skördefesten där. Väldigt soligt, varmt och trevligt! Om ni inte varit på Visingsö tidigare är det väl värt ett besök. Stannade till på några olika gårdsbutiker vilket alltid är kul, och fikade nere vid Näs, den sydligaste punkten på ön.

visingsö

Dels köpte jag ekologiska dadlar från Persgården och potatis från Bengtsgården. Men potatisen kommer vi inte äta upp nu – den ska nämligen få bli utsäde till nästa år. När mamma fick se skylten på potatislådan utbrast hon “men där är ju Gamla Röda!”, vilket gav henne minnet från en potatis som hon åt i sitt barndomshem. Intressant det där med potatis och minnen. Tror vi alla har en hop med matminnen som just förknippas med just potatis. Vad är mer svenskt än potatis, kött och brunsås?

De är ganska små, röda och lite knotiga. Enligt dem vi köpte dem av ska de kokas med skalet på och helst ätas med vit löksås och fläsk. När jag sökte runt lite på nätet hittade jag uppgifter om att just den här sorten var upp emot 300 år gammal – häftigt! Jag tycker det är väldigt fascinerande med gamla kulturväxter och grödor, som odlats i så många år och mättat många människor. De sorterna är också mer anpassade till vårt klimat och våra förhållanden än hårt framodlade grödor och känns också därför viktiga att bevara.

Och visst är det så att “kärt barn har många namn”? Det mest kända namnet är Gammal Svensk Röd, men hittade också en lista på andra namn just den här potatissorten har:

Nolor, Asklanda röd, Farbror Frans, Finnmarkspotatis, Freker, Rödpäror, Rökingepotatis, Socker, Visingsö röd, Våmhus, Västerbotten röd, Rauðar íslenskar, Asklanda röd, Bleikar íslenskar, Haalikas, Helguhvammskartöflur, Íslendingur, Ólafsrauður, Sort fra Brekke, Asklands röd, Bockabergspotatis, Brännströmspotatis, Frickar, Fräkne, Gammal röd, Gammal svensk, Goda röda, Gunnarskogspotatis, Hästnäspotatis, Kopperpotatis, Ljusröda, Mensträskpotatis, Rosenröda, Rundpären, Röda runda, Rödpäror, Röd Fräken, Rödpotatis, Röd Smålandspotatis, Skärröda, Målands lunchpotatis, Tusenbröder, Tysk sockerpotatis, Vanlig rödpotatis.

gamla röda

Tror bestämt att de får kallas “Gamla Röda” även här hemma. Har ni någon relation till just den här potatissorten och eller har ni någon annan sort som ni håller extra kär?

3 Comments

 1. Downshiftbloggen skriver:

  Hej Annie!

  Vad roligt att hitta en likasinnad… :)
  Fin blogg, här ska jag hämta många tips!

  Ha en fin kväll!

 2. Reeva skriver:

  Hur smakar gamla röda, är mjölig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *