Alternativ till ris

Som många av er säkert redan hört och läst om i veckans media är det ingen höjdare att äta ris. Livsmedelsverket har nu gått ut med varningar för att arsenik förekommer i ris i ofta små men ändock betydande mängder. Barn unders 6 år ska inte äta riskakor och fullkornsris är snäppet värre än skalat, vanligt ris. Ironiskt nog åt jag ris igår till lunch.. Men vi äter faktiskt inte så mycket av den varan här hemma i vanliga fall. Främst på grund av att vi har så mycket potatis eftersom vi odlar det själva, men också för att ris överlag inte är något vidare snällt mot miljön.

När man odlar ris låter man fälten svämma över och det gör att metangas bildas och bidrar till växthuseffekten. Alltså är det inte bara kossor som rapar metan, även risfälten. Ris kräver också långa transporter, oftast med båt som ger mindre utsläpp än flyg, men ändå blir det såklart en miljöpåverkan. Och så nu det “senaste” att ris tar upp arsenik ur jorden och eller bevattningsvattnet vilket kan leda till cancer i värsta fall.

Den senaste tiden har vi börjat köpa hem mathavre som alternativ till ris – ekologiskt, nyttigare, relativt närproducerat (Västergötland) och riktigt gott! Och så köpte jag Kvarngryn som jag inte hunnit testa än. Skillnaden på miljöpåverkan mellan ris och svenska alternativ är i stort sett milslång. Så dagens tips blir att leta fram de svenska alternativen i butikshyllan och testa er fram vad som faller er bäst i smaken – hitta efterträdaren till riset det tycker både kroppen och miljön om!

kvarngryn

1 Comment

  1. milla skriver:

    Mathavre är riktigt gott äter det ganska ofta :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *