Färsk superhonung

För någon månad sedan var det ett inslag i tv-programmet Vardagspuls om honung och vilken bra produkt det är. Här kan man läsa en sammanfattning, väldigt intressant fakta tycker jag. Särskilt intressant tycker jag det är att forskning visat att färsk honung har antibakteriella egenskaper och att bins mjölksyrabakterier i färsk honung har visat sig vara lika effektivt som antibiotika… Tänk att vi har medicin i trädgården att hämta in varje sommar – fantastiskt!

Eftersom honungen är som mest effektiv när den är färsk (upp till en vecka efter slungning) och mjölksyrabakterierna fortfarande lever passade jag på att frysa in två små burkar med ljunghonung när den var nyslungad. Den höga sockerhalten gör att den inte stelnar helt och man kan lätt ta en liten sked honung direkt från frysen vid behov. Tror att detta ska bevara mjölksyrabakterierna, men inte helt hundra säker på det. Rätta mig gärna om jag har fel. Något jag vet säkert är att man inte ska värma upp honungen över 40 grader om man vill ta del av alla nyttigheter, varmare än så och man riskerar att “döda” vissa ämnen i honungen. Tänk på det i honungsvattentider! Lenande och gott, men kanske inte lika effektivt som honung på mackan exempelvis.

I höst ska forskare i Lund göra studier på människor med svåra sår med behandling med färsk honung. Forskarna ska hålla en presskonferens i december angående detta – enligt ovanstående länk från Vardagspuls. Ska bli spännande att följa upp resultatet!

Studier har dessutom visat att just ljunghonung är mer effektiv än vanlig blandhonung, och kan likställas med den populära (men ej närproducerade) Manukahonungen (läs lite mer här). Vilken tur vi hade som fick mycket ljunghonung första året som biodlare! Dock lite mindre roligt att lossa den från ramarna, men det är ju en annan historia. Så fascinerande med honung och alla dess nyttigheter och användningsområden! Tror absolut vi kommer få höra mer om detta i framtiden.

färskhonung2 färskhonung

2 Comments

  1. […] visade er den söta kaninen jag virkat till Elise och så tipsade jag om hur nyttig (och god!) färsk honung är. Den enda bilden på grönsakslandet blev på kålbädden och så nämnde jag om Elises […]

  2. […] honung till salu här på Fagerhults gård! Underbart god, flytande och dessutom supernyttig. Läs inlägget här om den färska honungens antibakteriella och läkande […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *