DIY – sy ullbyxor av tröja

Idag tänkte jag visa er hur man med ganska enkla och billiga medel kan fixa ett par varma och goa ullbyxor till sitt barn. Och i slutet av inlägget bjuder jag även på ett bonustips till oss med lite längre ben.

I höstas fyndade jag två herrtröjor i lammull och en fin Ivanhoe-tröja till mig på Erikshjälpen. Håll utkik i secondhandbutikerna, där kan man göra riktiga ullfynd! Först tänkte jag göra kisskydd genom att filta tröjorna och sedan kura med lanolin, som man också gör med blöjbyxor att ha utanpå tygblöjor. Men sen fick jag se någon som sytt ett par byxor av tröjärmar så det fick det bli istället.

Jag började med att tvätta tröjorna på vanligt program i 40 grader, det gör att tröjorna krymper och blir tätare. Dock beror det helt på hur tröjorna är behandlade, så antal grader och centrifugering får man testa sig fram på. Sedan klippte jag av ärmarna på ena tröjan och mudden längst ned. Jag mätte på ett par andra byxor som passar Elise bra och lade till en del på längden så att de fick bra med växtmån. Klippte sedan upp en lagom bit för grenen och nålade och sydde ihop så att hon fick gott om plats för en blöjrumpa. Resåren i tröjans nederkant använde jag till byxans midja, nästan exakt halva resåren gick åt. Dock kunde jag nog gjort den något tajtare men byxorna sitter upp hyfsat ändå. Baktill gjorde jag två veck för att det skulle bli ännu rymligare över rumpan, som ni ser på sista bilden.

ullbyxa1

ullbyxa3

Byxorna blev väldigt långa, men går fint att vika upp. Midjan blev ganska så hög, men det värmer bara gott om magen kyliga vinterdagar tänker jag. Perfekt att ha utanpå lite tunnare byxor om man ska ut en sväng eller som de är inomhus. Det var faktiskt smidigare att sy de här byxorna än vad jag först trodde, så tveka inte att sätta saxen i en feltvättad, ful eller loppad tröja. Återbruk när det är som bäst!

ullbyxor2

Av återstoden av tröjan kan man t ex sy en go väst, eller kanske tossor/vantar/mössa/gosedjur… Finns massor med möjligheter! Som bonustips länkar jag till en tutorial på hur man kan göra ett par byxor till sig själv av en tröja – swants. Inte testat det själv men ser onekligen sköna ut!

5 Comments

 1. Anna skriver:

  Tack för ett jättebra tips, vilka fina!!
  Sydde du för hand? Hur göra för att stickningen inte ska gå upp där man klippt?

  • annieelise skriver:

   Kul det uppskattas :) Bra frågor! Eftersom jag tovade tröjan lätt blev tyget lättare att arbeta med och går fint att klippa i utan att det trispas upp så lätt. Dock sicksackade jag alla kanter innan jag sydde ihop delarna. Det gick fint att sy på maskin eftersom det inte var jättetjockt tyg.

 2. Madeleine skriver:

  Såna har jag med gjort. Men jag sydde till en gren för bättre passform med (tänk lite som ett lite V-format rektangel) då jag har ett barn som går och springer. Jättebra som lager 2 tycker jag om man tovar det lite.

  • annieelise skriver:

   Ja, går ju göra på många olika sätt, får utveckla “mönstret” lite sen när hon blir äldre och rörligare ;) Ja, lager två är de perfekta till!

 3. Carolin skriver:

  Så fiffigt! Jättesöta dessutom. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *