En kort sammanfattning för 2015

En kort sammanfattning för 2015

Tänkte ta er igenom 2015 lite snabbt i bild och text. 2015 blev ett år vi aldrig kommer glömma. Det var ju året då vi blev föräldrar till lilla Elise! Men också året då odlingarna inte blev så mycket med, då vi slungade vår första honung och vi kläckte fram våra första egna kycklingar.

Januari:

Året började med tävlingar, återblickar och tips på hur du enkelt kan fixa egna bivaxdukar (se här). Det visade sig dock efter ett tag att osten blev lite torr och tråkig av dukarna, men till annat funkar det kanon!

DSC_0028 (800x624)

Februari:

Månaden då jag berättade för er om det som visade sig vara Elise. Till följd av det blev det såklart lite gravid- och barnrelaterade inlägg. T ex det viktiga om kemikalier och graviditet och om en lättfixad barnsalva.

DSC_0338_edited

Mars:

I mars berättade jag att vi skulle börja gå på biodlarkurs och skaffa egna bin längre fram på våren. Odlingssäsongen drog igång och jag visade er en skiss på våra odlingar under 2015. Slutresultatet blev något (läs: väldigt) annorlunda från planen men mer om det längre fram.

DSC_0060

April:

Nu gick jag hem på graviditetspenning och njöt av ledigheten nästan 2 månader innan Elise kom. Allt större mage till trots plockade jag nässlor och fyllde fönsterbrädorna till bredden med sådder. Sydde tvättlappar och klappade alldeles nykläckta kycklingar.

sådd4

Maj:

Nu började förberedelserna till bebisen på allvar. Bland annat skrev jag om babylistor och visade en sista bild på magen. Stor tillökning på gården blev det, med 17 små dunbollar, två bisamhällen och sist men absolut inte minst – Elise kom ut till oss! Härifrån och sedan dess har livet verkligen förändrats och kommer aldrig bli sig likt igen. Och tur är väl det för Elise är det bästa som någonsin hänt oss!

jagv38

Juni:

Månaden började med ett inlägg om hur jag gjorde Elises bovetemadrass. Jag konstaterade att mycket av våra sådder inte kommit upp och vi fick till och med så om en del eftersom typ inget grodde under den kalla och regniga våren, vilket gjorde vår odlingsplan väldigt ommöblerad. Vi fick också tillökning igen av nio små urgulliga kaninungar.

Elise1

Juli:

Äntligen kom sommarvärmen och vi åkte på semester till västkusten med Tomas familj. Vi skördade potatisen vi lagt under halm, vilket gav en ganska dålig skörd som dock var lätt att tvätta ren. Vi (eller ja, Tomas) gjorde en avläggare så vi fick ett tredje bisamhälle och i slutet av månaden slungade vi vår första honung!

DSC_0160

Augusti:

Nu började äntligen bärskörden! Jag satte Elise i sjalen allt oftare och så repade av en del av våra vinbär bland annat. Vi firade tvåårig bröllopsdag och i samband med det skrev jag en text om hur man kan göra sitt bröllop lite mer miljövänligt.

bärskörd

September:

Jag skrev en text i Parenteser om tygblöjor, och uppmanade till att respektera jordens gränser. Vi tog en sväng till Visingsö skördemarknad och så slungade vi en andra och sista gång – ljunghonungen.

tygblöjortork

Oktober:

Jag visade er den söta kaninen jag virkat till Elise och så tipsade jag om hur nyttig (och god!) färsk honung är. Den enda bilden på grönsakslandet blev på kålbädden och så nämnde jag om Elises dop.

kaninIG

November:

November bjöd endast på två inlägg och man kan ju säga att jag började året lite starkare än vad det avslutades. Dock blev det premiär för Elise på bloggen eftersom hon fyllde ett halvår, så tycker ändå det väger upp, lite i alla fall.

Elisesexmån

December:

Den sista månaden på året gick i ullens tecken. Dels så visade jag er hur jag gjort ett par byxor av en krympt ulltröja och så skrev jag några rader om varför just ull är ett perfekt material att klä sig och sina barn i. Den nyinköpta sjalen visades också upp och så gjorde jag ett gästbloggsinlägg hos Ekofamiljen om giftfria leksaker!

ullbyxa3

Tack för förra året – nu blickar vi framåt!

2 Comments

  1. Sanna skriver:

    Vilken härlig sammanfattning utav det gångna året, många fina tips… =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *