Självhushållning i praktiken

Jag har följt Maria Österåkers blogg Lev mer på mindre ett ganska bra tag, och när jag fick veta att hon skrev en bok om självhushållning var det klart att jag ville läsa den. En typiskt bra julklapp som Tomas inte behövde fråga om jag önskade mig. Att jag dessutom fick hennes föregångare “Lev mer på mindre” var ju verkligen en fin bonus. Med fina recept och värdefulla tankar kring det här med självhushålling och varför det kan vara lockande att leva mer på mindre.

Om “Lev mer på mindre” innehåller mer recept men också tankar kring självhushållning och hur allt började för familjen är “Självhushållning i praktiken” mer praktisk som går igenom grunderna i självhushållningens olika delar på ett bra och överskådligt sätt. Allt från hur man sköter skog och uppvärmning av huset till odling, slakt och tvåltillverkning. Den är fin att bara bläddra i och kolla på vackra bilder, men också för att finna inspiration till nya stora eller mindre projekt i resan mot att bli mer självförsörjande. Liksom Maria nämner i inledningen, självhushållning behöver inte vara “allt eller inget”, men när man väl kommit till insikten att man vill leva lite enklare så är det inte en tanke som släpper taget. Den finns kvar där och gnager tills man gör slag i saken och testar på. Väldig igenkänningsfaktor med andra ord.

Och visst behöver man inte odla sitt egna vete, det kanske räcker med att köpa närproducerat och mala mjölet själv med en liten mjölkvarn? Att vara lite “fejksjälvhushållare” behöver inte vara fel. Köpa en basvara för att förädla räknas också. Eller odla sina egna morötter och ha några höns, man lägger nivån där man själv vill. Så skönt med en bok som visar alla slags möjligheter men som samtidigt inte manar till några krav. Därför blir dagens tips är att kolla upp Marias finfina böcker – nu är jag mer än taggad för kommande odlingssäsong!

böcker

4 Comments

 1. Krista skriver:

  Intressant, kanske får ta och kolla in hennes blogg med :)

 2. Maria skriver:

  Tack för bra boktips! Håller själv på att i den mån det går bli så bra på att leva så enkelt som möjligt. Alla har ju inte möjligheten att från grunden producera allt själv. Men att göra det man kan om ej så lite är ju ett steg i rätt riktning. Här planeras det större odlingsland till våren & så drömmer vi om att skaffa höns. Skulle gärna haft får också men har inte mark nog till det, tyvärr. Men det kanske blir någon gång i framtiden.
  Skulle gärna höra mer om dina odligsplaner. Alltid bra med inspiration.
  Ha en fin dag!
  Maria

  • annieelise skriver:

   Kul att höra om fler som går i samma banor som en själv. Planeringen är halva nöjet brukar det ju heta, och det ligger nog något i det ;) Här behåller vi nog samma plan som vi hade förra året, eftersom den inte följdes alls då. Höns rekommenderar jag verkligen att skaffa, trevligt sällskap, supergoda ägg och gott kött. Till våren kommer vi kläcka fram ytterligare kycklingar för mer ägg och ev några tuppar till slakt. Odlingsplanerna kommer jag garanterat skriva om framöver, men just nu njuter jag av massa minus och gnistrande snö ;)

   Allt gott!
   /Annie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *