Tvätta mattor ute i vinterkylan

Idag sken solen och det är riktigt kallt ute. Vår termometer har krånglat men neråt 15-20 minus är det säkert. Allt är så vackert så det nästan gör ont, rimfrosten ligger som ett tjockt täcke över varenda liten gren på träden och solen fångar upp vart endaste litet glimmer. Lika vackert och kallt var det igår, då på eftermiddagen var vi ute en sväng för att fylla på med lite d-vitamin och energi. Elise fick en tur både i pulkan och vagnen där hon höll sig varm och go i tre-fyra lager ull på kroppen och två ullmössor på huvudet.

vinter

Jag och Tomas drog då ut några av våra mattor i snön. När det är så här kallt kan man nämligen passa på att tvätta/fräscha upp dem! Inte alls krångligt och bra mycket miljövänligare än kemtvätten.

Till att börja med är det bra om det är ett gäng minusgrader ute och snön ska såklart vara ren, blötsnö är inte att föredra utan det är den torra och rena snön man vill åt. Mattorna ställs ut för att kylas ned så att inte värmen inifrån smälter snön kring mattan.

När den är genomkyld läggs mattan med ev lugg neråt. Därefter bankar man lite lätt med en kvast, täcker den med snö och borstar den ordentligt. Vänd och gör samma procedur på framsidan. Sedan skakas snön av och så kan man hänga upp den för att borsta/banka bort snön beroende på hur ömtålig den är.

mattor

trasmatta

Den här tvättmetoden tänker jag lämpar sig bäst för mattor i ull då materialet är självrengörande och mår bra av att vädras och tvättas varsamt. Vi drog även ut trasmattor i bomull och två andra mattor med längre lugg. Det funkade fint det med! Känns skönt att ha rena och fina mattor igen nu när granen är ute och julen städas bort.

1 Comment

  1. Maria skriver:

    Tvätta mattor i snön är verkligen ett effektivt sätt att få dem rena. Kemtvättar aldrig mina mattor utan tvättar dem i snön, när det är någon vill säga :) Fick lära mig det av mormor. Gamla metod som aldrig går ur tiden. Även plus för att man själv får frisk luft!
    Kul att höra att jag inte är ensam om att tvätta mattor på det här sättet.

    Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *