Vår första guldtacka

Inte riktigt så värdefull som en guldtacka har vi ju inte här hemma, men för oss är vår första bivaxkaka nästan i samma kurs. I veckan tog vi tag i den där hinken full med täckvax blandat med honung. Den har stått på förrådet sedan vi slungade honung förra året och eftersom det håller sig bra där har vi inte prioriterat den förrän nu.

Täckvaxet är det vax som bina täcker sin insamlade honung med för att spara till vintern. Vaxet är en helt ren naturprodukt. Vaxet består av ca 300 olika ämnen varav endast 41 identifierats och dess speciellt honungsaktiga doft består av inte mindre än 50 olika aromämnen. Riktigt komplicerad naturprodukt med andra ord, omöjlig att framställa på syntetisk väg.

Vi tog hinken med vax och lade det i en Saftmaja. En Saftmaja fungerar lite så som en ångkastrull där vatten kokas upp längst ned, i övre behållaren läggs vax- och honungsmassan och i mellersta delen smälter det ned. När massan silats grovt i majan och är flytande hälls den upp i en finmaskig sil, vi använde min gamla nylonstrumpa. Då lägger sig honungen på botten och vaxet flyter ovanpå. Vi gjorde processen två gånger för att få vaxet riktigt rent och fint. Honungen testade Tomas sedan att brygga mjöd på, återstår att se hur det blev.

renabivax
Först gjorde vi bollar av vaxet, men det struntade vi i andra gången. Funkade lika bra det.

Vaxkakan vi tillslut fick fram vägde närmre ett halvt kilo. Det kan bli många salvor av den klumpen och numer är vi självförsörjande på bivax – kul! Det var nästan lite tråkigt att karva i vår fina vaxkaka men salva skulle det ju bli. De två vinnarna i tävlingen, Emelie och Elin, skulle ju få sina priser och jag ville ju också testa på att göra salva med vårt egna vax. Ringblomsolja, sheasmör, kokosolja och eget bivax – rena och ekologiska produkter som blev en perfekt kombo tillsammans med några droppar eterisk pepparmyntsolja! Nu behöver vi inte ha nariga läppar och händer i vinter.

bivax

bivaxsalva

5 Comments

 1. Wow, så häftigt! En sådan där tacka vill jag också ha en dag :)

 2. Jonas skriver:

  Hej! Jag fick precis en hink täckvax/honung och funderar på hur jag ska få den ren. Tänkte försöka med samma princip som er. På bilden har ni ett tyg i saftmajan. Är det för att skydda majan eller som silning? Har ni gjort hål i tyget? För det ser ju väldigt tätt ut på bilden.

  • annieelise skriver:

   Hej! Tyget är för att få vaxet rent från smuts och fungerar som en silduk. Saftmajan kan bara användas till bivax sedan eftersom det är väldigt svårt att få den ren från vaxrester. Så köp en begagnat (brukar finnas på secondhandbutiker). Vaxet går igenom tyget (som är ett gammalt lakan) utan problem så några hål behövs inte. När vaxet och honungen hettas upp blir det helt flytande så går igenom lätt. Sedan silade vi vätskan igen genom en nylonstrumpa till en plastbytta (oöm). Då när det stelnade flyter vaxet ovanpå och honungen under. Lycka till!

 3. Lisa skriver:

  Om man inte har tillgång till en egen vaxkaka, var kan man då köpa bivax att använda i salvor etc.?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *