Babypotting/EC – en blöjfri bebis

Hur många av er har hört talas om babypotting eller ec (elimination communication som det också kallas)? På 60 år har nämligen blöjtiden för barn ökat med två år. Det finns säkert flera olika orsaker till det men främst tror jag det är de nya superabsorberande blöjorna. De gör det smidigt både för föräldrar då de inte behöver bytas så ofta och barnen märker knappt att de kissat. På så vis börjar många med att potträna senare än förr, det är helt enkelt väldigt smidigt att fortsätta med blöja länge.

Detta medför att antal blöjor per barn ökar drastiskt vilket både miljön och familjens ekonomi påverkas av. Sen finns också andra faktorer så som ökad risk för blöjeksem, urinvägsinfektion och förstoppning. Det är här både tygblöjor och babypotting kommer in i bilden.

Som ni kanske har koll på kör vi på helt med tygblöjor här hemma (dagtid), vilket minskar blöjberget drastiskt samt förkortar blöjperioden då barnet känner när det blivit blött. För några månader sedan började vi också lite smått med babypotting. Babypotting innebär att man låter bebisen göra ifrån sig över handfatet, över toaletten eller på pottan och det kan man praktisera redan från födseln. Vissa kör på från början och lär sig se tecken på barnet när det börjar bli dags att kissa eller bajsa, andra kör mer på rutin och håller barnet över handfatet/pottan efter sovstunden, maten och vid blöjbyte. Här hittar alla sin egna nivå och rutin som passar barnet och föräldrarna bäst.

Fördelen med babypotting är att det underlättar för barnet att bli blöjfritt. Barnet tömmer också tarmen och blåsan lättare i grodpositionen den får när den hålls över handfat/toa alt sitter på pottan vilket minskar risken för förstoppning och urinvägsinfektion. Sedan ökar också samspelet mellan förälder och barn genom att vi som föräldrar tolkar barnets signaler och lär oss förstå när det behöver komma till pottan.

Jag läste lite om babypotting (eller EC, elemination communication, som det också kallas) innan Elise kom och tänkte att vi eventuellt skulle köra en light-variant av det. Några gånger höll jag henne över handfatet när hon var så pass liten att hon inte kunde sitta på pottan med gott resultat men nu när hon börjat äta mer fast föda och är stadigare så har vi kört med potta istället. Det är riktigt kul när det funkar och både vi och Elise är nöjda när blöjan ibland är torr nästan hela dagen!

Har ni erfarenheter av babypotting eller var det här helt nytt? När jag nämnt att Elise sitter på pottan (nu är hon 8 månader), så blir de flesta ganska förvånade – oj, redan?! Vilket egentligen är hur naturligt som helst, barn har ju i alla tider och kulturer signalerat när de behöver kissa/bajsa.

patu potta babypotting
Pottan Patu använder vi här hemma – rolig att titta på och (vad jag förstår) skön att sitta på. 

Det är såklart viktigt att det sker på barnets villkor och att både föräldrar och barn ska tycka det är kul och hitta sin nivå. Här på Blöjfribebis.se finns mycket bra och läsvärd information, liksom i boken “Bebis på pottan” av Ulrica Casselbrant. Sen är det också peppande att läsa inläggen på facebookgruppen Blöjfri Bebis, där föräldrar delar med sig av ups and downs i resan mot en blöjfri bebis.

5 Comments

 1. Hedvig skriver:

  Vi har kört ec sen ca 5 månader och nu har liten (18 månader) faktiskt tagit sig själv till badrummet och pottan vid några tillfällen, framförallt när hen är bajsnödig! Fortfarande hyfsat många kissblöjor per vecka men knappt inga bajsblöjor på mycket mycket länge. Stortrivs med både ec och tygblöjor :)

  • annieelise skriver:

   Vad härligt! Ja, då och då får vi bajsblöjor men långt färre än innan – så skönt! Roligt att höra om fler som både gillar tygblöjor och ec :)

 2. Maria skriver:

  Tycker det låter väldigt bra att du redan nu vänjer din dotter vid att gå på pottan. Likaså är tygblöjor att föredra om man vill ha ett blöjfritt barn så tidigt som möjligt. Barn är otroligt läroaktiga men precis som de flesta, oavsett ålder, bekväma av sig. Om barnet känner att det blir vått & känns obehagligt & kallt vill den ju inte kissa i blöjan utan kommer att föredra pottan. Vilket gör det lättare för den vuxne att motivera det önskade beteendet.
  Jag vet flera dom med stor framgång har använt sig av EC. Flera av dem har haft barn som blivit blöjfria vid knappt ett år. Den som tog längst tid var “fri” vid 20 månader. Egentligen är det inget nytt utan mer något som kommit tillbaka. En kvinna jag känner som arbetade som sjuksköterska & barnborska i början av 40-talet uttryckte att det var på tiden att det blev på modet igen. Det var så de gjorde för att få sina barn blöjfritt. För vem ville stå & tvätta blöjor för hand!
  Självklart måste motivation & vilja från förälder & barn finnas så att det blir en positiv upplevelse. Något som mer leks fram än tvingas.
  Önskar dig & alla andra som vill ha ett blöjfritt barn ett stort Lycka till!
  Maria

 3. […] har tidigare skrivit ett inlägg om babypotting så om ni vill läsa mer kika gärna in där! Vad har ni för erfarenheter av […]

 4. […] AnniesEnkla har skrivit ett inlägg på sin blogg. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *