Strävan mot en giftfri vardag

Efter debattartikeln i Metro förra veckan har några lyft sina tankar kring ämnet. Vissa positiva och andra något mindre positiva. Jag tänkte därför utveckla mina åsikter något, dels för att jag vill förtydliga, dels för att jag verkligen tycker att giftfria leksaker och strävan mot en mer giftfri vardag är ett viktigt ämne.

Idag på öppna förskolan pratade vi i gruppen om kemikalier och det framhölls starkt att det inte få bli ett krav eller att vi inte skulle “sluta leva”. Budskapet slätades över lite tycker jag tyvärr. Klart att är viktigt att inte föra “skrämselpropaganda”, men det är ju ändå upp till var och en att ta till sig informationen och göra vad man vill med den. Vill man inte som förälder ha koll på kemikaliefrågor gällande sina barn och en själv så fine, men det måste väl ändå vara ok att informera? Och jag som “kemikaliebantare” lever ganska bra trots allt.

Problemet ligger nog i att informationen om kemikalier i barns vardag lätt kan uppfattas som pekpinnar. Föräldrar är en väldigt sårbar grupp har jag nu förstått och att ifrågasätta föräldrars agerande rörande deras barn är väldigt känsligt – även om det är i all välmening.

Louise Ungert på bloggen Louise Konsumentkoll tyckte jag tog i för mycket och kallade debattartikeln “storlarm om gift i leksaker”. Att inte alla plastsaker är direkt skadliga för våra barn är sant. Det finns ok leksaker som är av plast, till exempel lego, som Louise även framhåller. Men hellre utesluta den mesta plasten ändå tycker jag, med coctaileffekten i bakhuvudet. Även om leksaksbranchen verkar ha skärpt sig ordentligt finns det tveksamheter som smiter emellan kontrollerna och eu-gränserna. Därför känns det som ett mer säkert kort att läsa på, skippa plast i allmänhet och handla reko. Saras Eviga har gjort ett fint inlägg om du vill läsa på lite mer i ämnet och kanske börja kolla över barnens lekrum.

kaninIG

Louise menar också att alla inte vill leka med virkad snuttekanin och träskallra. Nej, det förstår jag mycket väl om alla inte vill. Det finns massa roliga, kreativa och utvecklande leksaker som är giftfria, reko, hållbara och sjyssta. Som en av Elises kloka fastrar sa – hellre pepp än käpp! Här kommer därför en lista med inspiration på webshoppar där du kan hitta reko leksaker. Under varje länk hittar ni en av mina favoriter från varje sida.

Det här inlägget är inte sponsrat av något företag. Jag vill helt enkelt uppmärksamma fina företag och visa på att det finns alternativ som gör det mycket enklare att successivt kemikaliebanta hemmet.  

2 Comments

 1. Maria skriver:

  Tycker din artikel i Metro var riktigt bra. Vi behöver nog alla tänka till lite på vad vi använder i hemmet. Försöker själv minimera plast & väljer hellre andra material så som rostfritt, glas & trä. Jag skulle inte vilja att mitt barn växte upp med en massa kemikalier överallt.
  Tror Louise missuppfattade det du ville uttrycka i artikeln, eller så gör jag det, men tror det var mer att du menade det som en uppmaning att kritiskt granska var som finns i ditt barns närhet. De flesta föräldrar vill ju sitt barns bästa, ingen vill utsätta det för onödiga eller uppenbart farliga situationer eller ämnen.
  Vad barn tycker om att leka med är nog en kombination av individen i sig & vad det finns att erbjudas. Många barn skulle nog kunna leka med betydligt färre leksaker & fortfarande vara lyckliga. Barn har en otrolig fantasi de kan nyttja om tillfälle finns.
  Tycker snuttekaninen är fantastiskt fin! :)

 2. Linn skriver:

  Tack för ett informativt inlägg. Jag vill också passa på att tipsa om webshoppen http://www.minigeni.se som säljer giftfria och utvecklande leksaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *