Ingefärsdryck – uppiggande och rivig

Nu i förkylningstider och då orken kan tryta kan det vara bra med något uppiggande och boostande på morgonen. Den här ingefärsdrycken väcker en ordentligt och man riktigt känner i kroppen att den gör gott. Jag kom över det här receptet i en facebookgrupp och har fått tillåtelse att dela med mig utav den till er. Det går kanon att dubbla receptet om man vill göra en större sats när man ändå håller på.

Ingredienser:

 • 100 g färsk ingefära
 • 25 g färsk gurkmeja (eller motsvarande torkad)
 • ½ msk ceylonkanel
 • Svartpeppar, några varv med kvarnen
 • 5 dl vatten
 • ½ dl honung
 • saft från 1 citron

Ingefärsshot1

Börja med att riva ingefära och gurkmeja. Om du har tillgång till handskar kan det rekommenderas om ni inte vill ha citrongula naglar några dagar efteråt, då gurkmejan färgar av sig kraftigt (det går även att använda sig av mald, torkad gurkmeja). Lägg det i en gryta med vatten och tillsätt sedan kanel och svartpeppar. Värm upp till 60 grader och håll den temperaturen i 20-30 min.

Sila av och låt vätskan svalna så den endast är fingervarm. Ta sedan i honung och lös upp den. Därefter tillsätt citronsaften. Nu är det klart! Bara att hälla upp på flaska och förvara i kylen där den håller en månad ca.

Enligt receptet rekommenderas 20 ml på morgonen och i förkylningstider även en gång på kvällen. Det är också av vikt att notera att man ska vara lite försiktig med den här drycken om man är gravid, ammar eller tar starkare mediciner eftersom vi alla tål olika mycket. Det är ju såklart bara nyttigheter i men värt att notera att tillsammans blir det ordentligt riv i den! Själv tar jag lite då och då, inget regelbundet, eftersom jag fortfarande ammar.

Ingefärsshot2

Kort fakta om några av de fördelar och effekter som ingredienserna har:

 • Ingefära: bra mot magbesvär, illamående, antiinflammatorisk, stärker immunförsvaret.
 • Gurkmeja: främjar ämnesomsättningen, bra för magsmältningen, förbättrar tarmfloran, antiinflammatorisk
 • Kanel: förbättrar blodcirkulationen, minskar stela leder och muskler, minskar sötsuget och motverkar urinvägsinfektioner
 • Honung: lindrar halsont, främjar sårläkning, antibakteriell
 • Citron: antiinflammatorisk, C-vitaminrik

Uppdaterat 2019-10-10

1 Comment

 1. Conny skriver:

  Hej . Pratade med regionens kontaktperson för biodlare som nämnde att honung inte skall värmas över 32 C grader om den ska behålla sin antiinflammatoriska effekt. Så 40 C grader när man gör shot är nog inte att rekomendera ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *