Koka egen barngröt

Att koka gröt kan vara lite kontroversiellt, i alla fall om det är till sitt egna barn. Rekommendationerna från Livsmedelsverket, BVC och barnmatsföretag (inte helt otippat) är att det bästa för ditt barn inte är att koka egen barngröt utan att köpa färdigt grötpulver och blanda ut med vatten. Pulver som innehåller allt ett barn behöver så som vitaminer, mineraler (i synnerhet järn), palmolja, skummjölkspulver, söta juicer och emulgeringsmedel. Nja, allt låter inte helt nödvändigt tycker jag. Vitaminer och mineraler finns naturligt i andra livsmedel, vilket gör att övriga ingredienser faktiskt väldigt lätt kan uteslutas.

Det många hakar upp sig på är järnet. Barn behöver få i sig ungefär 8 mg järn per dag. I flera av de industritillverkade grötpaketen räcker det inte med att ge barnet två portioner gröt per dag för att komma upp i den nivån. Därför kan man ju lika gärna skippa palmoljan och koka sin egna gröt. Här finns en bra tabell över järninnehållet i olika typer av gröt. Som ni ser innehåller en gröt berikad med palttunnbröd (innehåller blod och är järnrikt) i princip lika mycket järn som en industrigröt.

DSC_0072

Såhär gör vi gröt hemma hos oss, en lagom portion till en (till vår) niomånaders:

 • 1½ dl vatten
 • ca 2 msk skrädmjöl
 • ½ msk palttunnbröd
 • 2 tsk raps eller kokosolja

Låt gröten koka upp på ganska låg värme så den får chans att svälla. Vispa med jämna mellanrum. Servera som den är eller tillsätt också c-vitaminrik frukt- eller bärpure som ökar kroppens förmåga att ta upp järnet. Tips är att t ex använda aprikoser, då de också i sig själva även är järnrika.

Om man gör en sats med puré kan man med fördel frysa in den till iskuber och ta fram en åt gången. Purén smälter och gröten svalnar till lagom temperatur. Win win! Oftast använder vi en liten gjutjärnsgryta som ökar järnhalten i gröten ytterligare, dessutom får Elise inte några mejeriprodukter i samband med gröten, eftersom det hämmar järnupptaget. Ni hör ju, järnbrist tror jag inte Elise får i första taget…

Skrädmjöl är blötlagd, rostad och mald havre och har en ganska hög halt av järn. Passar bra för små magar eftersom det blir en len och slät gröt utan massa gluten i. Vill man ha en helt glutenfri barngröt är bovetemjöl ett bra alternativ.

Jag rekommenderar alla föräldrar som börjar ge sina barn riktig mat att läsa “Smakäventyret” av Ann Fernholm. Där finns det mer att läsa om järn, men också allt om hur man introducerar nyttig, god och varierad mat till sitt barn så att de får en nyfikenhet på alla slags olika mat (förutom allt sött och flytande vill säga).

6 Comments

 1. Emelie skriver:

  Bra inlägg! Gör också egen gröt. Har dock haft svårt att hitta skrädmjöl och gör därför på havregryn, aprikospuré och palt-tunnbröd istället. Var köper du skrädmjöl?

  • annieelise skriver:

   Tack så mycket! Skrädmjöl hittade jag på MAXI i Jönköping, dock inte ekologiskt tyvärr. Har börjat använda mer och mer havregryn nu med eftersom hon börjar bli äldre och magen har vant sig vid lite “grövre” mat. Om du inte hittar skrädmjöl, testa bovetemjöl!

   • Emelie skriver:

    Ok, synd att de inte har ekologiskt. Har förstått att saltå kvarn slutat göra skrädmjöl…annars brukar ju deras produkter vara bra!

 2. Emma skriver:

  Går gröten att förbereda? Koka och frysa in eller låta stå i kalltvatten och svälla?

  • annieelise skriver:

   Ja, tex kan du blanda ihop ingredienserna på kvällen och bara koka upp lite snabbt på morgonen eftersom den då svällt under natten. Annars kan man koka större portion och förvara i kylen. Upplever att gröten lätt blir lite klumpig å småtråkig men inget som min lilla stör sig på. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *