Binas första vårflygning

Binas första vårflygning

Nu är det aktivitet vid våra bikupor! Härligt att de verkat klara vintern. Nu håller vi bara tummarna för att de kommer klara sig bra nu innan det finns så mycket mat för dem ute i naturen. Deras vinterförråd går åt snabbare nu när de är ute och rör på sig, samtidigt som det i princip inte finns något att fylla på med. Gäller att ha lite koll nu under vårvintern.

Jag var och kollade till dem idag, många bin var ute och tömde tarmarna. En vinters bajs. Japp, de bajsar inte inne i kupan på hela vintern så den så kallade rensningsflykten är troligtvis ett skönt tillfälle för dem. Det är viktigt att de hinner ut i tid, annars kan de tvingas tömma tarmarna i kupan vilket kallas utsot – vilket gör att samhället i värsta fall dör. Sådana här varma vårvinterdagar är därför väldigt viktiga för bina så att de vågar sig utanför kupan en liten stund.

bikupa

Jag fick besök av ett bi på mitt ben. När jag kom in visade sig att jag blivit brunprickig just där… Bibajs.

bipåben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *