Etiopisk tupp i lergryta

Som jag lovat kommer här ett recept på tupp! Det är ett fast kött och kräver lite tid på sig för att bli mört och gott – vilket det blir med det här receptet. Vi har hunnit testa några recept nu på våra många slaktade tuppar, och fler lär det bli för tupp är gott! Lergryta som används i det här receptet är perfekt för långkok och gör så att alla goda smaker behålls under tiden den är i ugnen, det kräver dessutom ganska lite arbetsinsats. Vi kommer nog hålla oss helt till detta tillagningssätt eftersom det blir så gott och så smidigt. Så fram med den gamla avdankade lergrytan, fråga mamma eller faster var hon har sin, eller gör som vi – köp en ny.

Såsen som tuppen tillagas i är en riktigt god etiopisk sås som kräver den speciella etiopiska pepparn (eller Berbere som det heter). Jag importerade typ ett kilo när jag var där på praktik för några år sedan, så jag vet faktiskt inte vart man annars kan få tag på det. Någon av er som vet? (Uppdatering: det finns i vissa välsorterade livsmedelsbutiker men då är den från Turkiet och inte riktigt som originalet, i Helsingborg finns det äkta Berbere i fairtradebutiken Världsbutiken.) Självklart kan man modifiera lite som man själv vill och använda andra kryddor/grönsaker istället.

Börja med att tillaga den etiopiska såsen och förbered lergrytan för ugnen (lägg i blöt). Ingredienserna är:

150 g lök, hackad
75 g smör
½ msk mald ingefära
3 vitlöksklyftor, pressade/hackade
1½ msk etiopisk peppar
½ burk krossade tomater
7 dl vatten
1 tsk salt
½  tsk peppar

1 hel tupp

Bryn löken i smöret i ca 15 min, rör  ner därefter ingefära och vitlök och låt gå ihop i 5 min. Tillsätt etiopisk peppar, vatten och krossade tomater och låt koka ihop under ca 30 min tills det blivit en tjock sås.

Rubba in den hela tuppen ordentligt med såsen och lägg ev lite lök inuti den. Lägg tuppen i den förberedda lergrytan tillsammans med såsen och låt stå inne i ugnen i 2-3 timmar på 175 grader, tills den är helt genomstekt och släpper lätt från benen.

Tuppen gör sig gärna sällskap med pressad potatis eller ris. Ät och njut!

lergryta
I brist på vettig tuppbild blir det lergrytebild istället. 

2 Comments

  1. Erik skriver:

    Hej, låter väldigt gott men när ska man tillsätta vattnet?

  2. annieelise skriver:

    Nu är inlägget uppdaterat – vattnet ska i tillsammans med etiopiska pepparn och de krossade tomaterna. Tack för hjälpen med korrläsning :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *