Klimatsmarta rödbetsbiffar

Rödbetor, och särskilt hemodlade, är nyttiga, goda och riktigt snälla mot miljön. Vi har fortfarande ganska mycket kvar av just rödbetor i jordkällaren sedan förra odlingssäsongen, men de är smidiga att förvara så de flesta är fortfarande i fint skick. En av de rätter som vi använder rödbetan till är de här goda rödbetsbiffarna. Med egna ägg, lök, vitlök och kryddor samt svensk rapsolja och mathavre blir denna rättens klimatavtryck inte särskilt stort!

rödbetsbiffar

Jag brukar utgår från ett recept från Green Kitchen Stories, men ändrar alltid lite. Så här kommer min version! I grundreceptet äts dessa som burgare, men vi brukar koka mathavre och servera med sallad och en klick gräddfil. Smidig miljövänlig och vegetarisk mat som dessutom är riktigt god!

Ingredienser:

  • 2-3 stora rödbetor (eller typ 7,5 dl rivna)
  •  200 g fetaost
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 3 dl havregryn
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk svensk ekologisk rapsolja
  • ev lite potatismjöl
  • färsk dragon/basilika/persilja välj vad du vill
  • salt och peppar

Börja med att skala och riva rödbetorna. Blanda rödbetorna, smulad fetaost, ägg, havregryn, salt, peppar och valfritt hackat kryddgrönt i en stor bunke. Finhacka lök och vitlök och fräs den mjuk i lite olja. Tillsätt löken till smeten och känn av om den går ihop eller om det behövs lite potatismjöl eller kanske ett till ägg. Låt med fördel smeten stå till sig en stund (minst 30 min) så blir det lättare att steka fina biffar. Teststek en biff och se om det behövs mer kryddor. Ät och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *