Klädutmaningen

Den här veckan är det Fashion Revolution Week! Jag skrev om det för exakt ett år sedan, men nu är det alltså aktuellt igen. För att få lite koll på vad det innebär kan du läsa förra årets inlägg eller klicka in på kampanjens hemsida.

Kort sagt är den här veckan en påminnelse för oss om alla usla förhållanden människor lever under för att vi i västvärlden ska kunna köpa billiga och snygga kläder. För prisvärda är de då rakt inte. Inte kan en t-shirt som i snitt krävt ett kilo kemikalier för att tillverkas, 2700 liter vattenåtgång för att bara odla bomullen och som sedan sytts av människor som knappt får någon lön för den, vara värd 99 kr? Inte ur ett miljömässigt perspektiv och då rakt inte etiskt.

DSC_0339 (800x724)
25-årskalas i eko och fairtradeklänningen från People Tree.

Så, nu har jag bestämt mig för att ge mig själv en klädutmaning. Nämligen att bara köpa kläder som är bra miljömärkta (t ex GOTS) och eller Fairtrade-märkta, men i största möjliga mån köpa kläder på Second Hand. Alltså går allt annat bort! Jag har tänkt ge det ett halvår till att börja med, sen får vi se vart det leder. Kanske blir det en svår utmaning, kanske inte? Väl värd att testa i alla fall! Vilka hakar på?

Tyvärr hade jag inte möjlighet att delta på någon utav platserna Naturskyddsföreningen arrangerade klädbytardag i lördags, det hade ju varit perfekt! Jag får kika runt på olika second handbutiker istället. Och förresten, vem säger att garderoben ständigt bör uppdateras? Nja, jag ska kolla över vad jag har och kanske till och med skänka bort snarare än köpa… Mer om hållbara kläder längre fram i veckan!

DSC_0105
Även den här klänningen från People Tree, kommer bli använd nu i vår, vilken funkar både med liten gravidmage och utan.

4 Comments

 1. Grahnslöjd skriver:

  Vad bra att du tar upp detta, det är jätteviktigt att fundera över!! Själv köper jag alla kläder secondhand med undantag för trosor som jag syr själv och sockar som jag köper nya. Finns många fördelar med second hand: billigare, miljövänligare och roligt, man vet aldrig vad man kan hitta för plagg… Sedan har man ju chans att hitta en egen unik stil också:)

  • annieelise skriver:

   Vad roligt att höra fler som är intresserade av att ha en “snäll” garderob :) Inte dåligt att köpa allt secondhand och dessutom sy en del också! Ja, men visst, inte blir det senaste Veromoda/H&M/Lindex/GinaTricot-modet precis, och det är ju faktiskt ganska skönt!

 2. Carolin skriver:

  Jag hakar på! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *