Ympa egna äppelträd

Ett bra sätt att utöka sin fruktträdgård på är att ympa goda och användbara äppelsorter på grundstammar. Det är både billigare och roligare än att köpa ett “färdigt” träd. Antingen köper du grundstammar på en handelsträdgård eller, ett lite mer tidskrävande alternativ, väljer du att så äppelkärnor och odlar fram egna stammar. Ett äpple som odlas från frö blir oftast i ursprungsformen vildäpple. För att då få ett gott och ätligt äpple kan man då ympa in en eller flera grenar av en äppelsort som man vill ha.

I äkta självhushållningsanda köpte Tomas tidigare i vår in ett gäng grundstammar eftersom vi vill ha fler äppelträd här på gården. När han sedan jobbade hos folk med att beskära just äppelträd tog han hem passande grenar från träd som funkar hos oss och som är goda. Ett av dem vet vi inte namnet på, men ägaren sa att det var en gammal och extra god sort, så ska bli spännande att förhoppningsvis smaka det i framtiden och samtidigt kul att bevara en gammal sort.

Grenarna togs innan saven stigit i trädet och förvarades sedan i fuktigt tidningspapper några veckor i kylen. För några veckor sedan när träden börjar väckas till liv igen efter vintern var det dags för själva ympningen. För att foga samman ympkvisten och grundstammen ska ett diagonalt snitt på båda göras, några cm långt, gärna med en ympkniv. Såklart är det bra om grenarna är så lika i tjocklek som möjligt så de lättare kan växa samman. Ympkvisten ska vara så lång att den har tre till fyra knoppar.

För att hålla ihop grenarna kan man använda både vulktejp (men kallas ibland för ymptejp) och gummiband med ympvax över. Vi använde tejp och tyckte det gick väldigt smidigt och bra. Nu står träden i sina krukor i glasverandan för att gynnas extra. Om man vill kan man även sätta en plastpåse med lite hål i över. En av ympningarna misslyckades, då det ympriset var för torrt, men de övriga sex har tagit sig fint!

Fram i sommar planterar vi ut dem i vår kommande plantskola för att växa till sig ytterligare. Ska bli spännande att se hur de klarar sig och självklart hoppas vi på många och smakfulla äpplen i framtiden!

ympträd

4 Comments

 1. […] ▲ Annie har ympat egna äppelträd. Som hightech fast i växtvärlden? Måste prova […]

 2. Maria D-H skriver:

  Hej!
  Vi tänkte prova att ympa i vår.
  Jag har läst en del och de flesta jag läst skriver att man behöver något kallat ympvax eller nåt med balsam
  för att det inte ska torka ut.
  På din bild ser det ut som att det inte finns något sådant.
  Vad tror du om att smälta kåda och kladda på eller stearin kanske?
  Har du något eget recept?
  Spännande att läsa din blogg.

  Många varma hälsningar / Maria D-H

  • Annie Andersson skriver:

   Hej! Vad roligt att höra!
   Vad spännande – hoppas det går bra för er! Det är viktigt att ha något som skyddar. Antingen ympvax eller så kan man ha vulktejp, som vi. Då behövs inget vax. Vulktejp finns billigt på biltema t ex.

   Mvh Annie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *