Rätten att föda säkert

På söndag är det mors dag, en dag som är väl värd att uppmärksammas! Det kommer bli min andra i ordningen. Förra året var allt nytt och Elise var bara någon vecka gammal. Nu har det gått ett år och jag tänker tillbaks på graviditeten och förlossningen. Eftersom Elise låg i sätesbjudning och det upptäcktes först efter att vattnet gått och andra komplikationer tillstötte blev det tillslut ett akut kejsarsnitt. Inte riktigt var vi hade planerat från början, men allt gick bra ändå. Jag är väldigt tacksam till sjukvården där vi fick väldigt bra omvårdnad och vill inte tänka på vad som hade kunnat hända om vi inte fått hjälp.

I Sverige, och då i synnerhet i storstäder som Stockholm, är det platsbrist på BB-avdelningarna särskilt nu i sommar. Trots detta läggs förlossningskliniker ned och kvinnor tvingas åka till andra platser att föda på, i vissa fall till och med utomläns. Bristande ekonomi ska tydligen vara orsaken (?!). I ett av världens mest utvecklade länder prioriteras inte förlossningsvård, vilket är helt galet. Barnmorskorna går på knäna och kvinnor får inte alltid möjlighet att föda på sina villkor.

Födelsevrålet är en ideell organisation som genom att uppmärksamma dessa brister och problem vill verka för en förbättrad förlossningsvård. In och läs mer och stöd dem i deras arbete! Här finns hemsidan och deras facebook.

Ulrica Casselbrant la upp denna bild på sin Instagram, vilket jag tycker säger väldigt mycket. Den bästa morsdagspresenten är en trygg och säker förlossning! Jag fick det, trots att det inte blev som det var tänkt, och såklart önskar jag alla andra mammor detsamma!

födapåvåravillkor
Bildcred: Ulrica Casselbrant

(Håll utkik, för i morgon kommer två kanontips på vad du kan köpa i morsdagspresent med samma tema!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *