Med näsa känslig för parfym

De senaste åren har jag inte använt parfym. För vissa är det en självklarhet att var dag ge sig ett eller flera sprut med parfymflaskan innan man ger sig iväg hemifrån men jag skippar det helt nu mera. Och jag saknar det inte ett dugg faktiskt. Sen vad min omgivning tycker är ju en annan sak, men ingen som klagat på att jag lukta illa hittills i alla fall. Och jag tror inte att man reflekterar över om en person inte har parfym på sig, bara om den inte luktar gott, och det behöver absolut inte gå hand i hand.

syren1

Att man hela tiden ska lukta rosor eller nystrukna lakan är väl inte fel i sig, dock är det innehållet i våra parfymflaskor som ställer till det. Nu är flaskan inte fylld med äkta koncentrerade doftoljor av ros och lavendel (som det var i parfymens begynnelse) utan i de allra flesta fall är en vanlig parfym till största del gjord på råolja. I många parfymflaskor kan upp emot 500 olika kemikalier vara ihopblandade. Syntetiska doftämnen är dessutom hormonstörande, allergiframkallande och irriterande på hud och i luftvägar. (Källa: Badskumt av Katarina Johansson)

Parfym har blivit en vana som många har svårt att sluta med, och det gäller inte bara parfym vi sprutar på oss utan även i städprodukter, tvättmedel, sköljmedel, bindor, blöjor, skoinlägg, luftrenare, hud- och hårvårdsprodukter med mera. Allt detta i onödan. Helt galet för övrigt att bindor och blöjor parfymeras, till vilken nytta?! Känslig hud utsätts under långa perioder med ämnen som visat sig vara bla hormonstörande. Inte ok!

Nu när jag parfymbantat här hemma kan jag riktigt hajja till när jag känner parfymdoft, att gå in på exempelvis KICKS är ganska jobbigt (är i och för sig nästan aldrig där längre). Och att köpa begagnade kläder och upptäcka att personen som tvättat dem innan i princip hällt i en hel flaska sköljmedel i sköljmedelsfacket är också halvkul.

Näsan har vant sig av vid de starka kemiska dofterna, blivit känslig för “vanlig” parfym. Det ser jag som ett sundhetstecken, back to basic liksom. Desto mer njuter jag av doften av de gula rosorna på utedassets gavel, sommarregn och Elises nybadade nacke.

syren2

(Efter att inte ha känt ett endaste dyft doft några dagar pga nästäppa är jag tacksam att jag börjar kunna känna doften av syren igen. Underbart!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *