Diskvåffla och våffeljärn utan teflon

Vi har nu två våffeljärn här hemma, ett till våfflor och ett till varma mackor. Det är i princip omöjligt att hitta mackjärn utan teflon så när jag fick ett av mamma för några år sedan tackade jag såklart inte nej och i våras fyndade vi ett till gammalt våffeljärn på Strandhems loppis som vi klippte direkt. Trots att de inte är nya går det att fräscha upp dem ganska smidigt.

För att få bort fett och smuts i järnet är ett bra sätt att grädda en diskvåffla. Jag skulle dock inte rekommendera er att smaka på den, då den endast består av drygt ½ dl vatten, 1 dl vetemjöl och 2 msk salt. Smeten ska vara ganska trög och kan med fördel spridas ut med en sked över hela ytan så att så mycket som möjligt av järnet rengörs. Våfflan gräddas och med följer fett och matrester som fastnat när den är klar – snällt för järnet och smidigt för dig!

Men varför inte bara köpa nytt? Som sagt är det svårt (omöjligt?) att hitta elektriska våffel/mackjärn utan teflon. Teflon är ni ju som ni (förhoppningsvis) vet inte alls bra. Plastbeläggningen lossnar efter hand och vid höga temperaturer kan det både avge giftiga gaser och partiklar och är inte biologiskt nedbrytbart. Teflon kräver dessutom att man använder plastredskap i dem för att ej repa, och plast plus värme är ju big no no… Därför har vi skippat teflonen här hemma och kör med gjutjärn.

DSC_0787 (581x800)

2 Comments

  1. Matilda skriver:

    Tack för tipset med diskvåffla! Smart :-)

  2. Lennart skriver:

    Är det inte aluminiumlaggar på bilden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *