Rabarberpaj gluten-, socker- och mjölkfri

I lördags blev det rabarberpaj till eftermiddagsfika. Men med boken jag nyss läst ut, Det sötaste vi har skriven av Ann Fernholm, i bakhuvudet kunde jag inte riktigt förmå mig att göra den vi brukar eftersom den är full med socker och sirap… För efter att nu ha läst boken känns det ganska självklart att försöka dra ner på sockret här hemma. Det är skrämmande hur stor negativ påverkan sockret har på våra kroppar och psyke. Jag rekommenderar er att läsa boken om ni vill veta mer och bli mer motiverade till att sluta/dra ner på socker och gluten!

Därför blev det istället en paj efter ett recept från Nillas Kitchen. Den blev riktigt god och nyttig(are)! Rabarber kräver ju en del sött för att det ska bli gott att äta och även om agave och honung också är sockersött är det ändå nyttigare än vitt socker. Så, jag tänkte att jag nu skulle dela med mig av min variant på det receptet. Kolla dock gärna in originalreceptet också, för där finns lite olika variationer på ingredienser som kanske passar er bättre (t ex kokosolja, kokossocker, rismjöl mm).

Ingredienser till smuldeg:

 • 50 g mjölkfritt margarin
 • 0,25 dl agavesirap
 • 2 dl havregryn
 • 1,75 dl mandelmjöl

Ingredienser till pajen:

 • 500-700 g rabarber
 • knappt 0,5 dl honung
 • 1 tsk rivet skal av citron
 • ½ tsk vaniljpulver
 • 1 msk potatismjöl

Börja med smuldegen. Nyp ihop smör, havregryn och mandelmjöl. Tillsätt sedan agavesirapen och blanda ihop. Skär rabarbern i bitar och rör ihop honung, citronskal, vaniljpulver och potatismjöl i en skål. Blanda ihop rabarbern och honungssmeten och lägg i en form och förgrädda det i en kvart i 225 grader.

Ta ut formen och smula över degen, sätt in i ugnen igen tills pajen fått fin färg, cirka en kvart till. Servera pajen ljummen med lite grädde/soyagrädde/kokosgrädde.

rabarberpaj2

Det blev en förvånansvärt god och nyttig paj som jag säkert kommer göra fler gånger framöver! Nu ska jag ut och skörda rabarber och frysa in till vinterns pajer. Hör gärna av er om vad ni tyckte om pajen om ni testar den här framöver.

2 Comments

 1. Olivia Lindfors skriver:

  Hej Annie!

  Olivia heter jag och jag hittade din härliga blogg när jag googlade runt efter just bloggar som kan hjälpa mig och ge inspiration till ett giftfritt liv för mig och min familj. Och jag är väldigt nöjd med det jag hittat! :)

  Har en lite önskan om ett inlägg dock! Jag har alltid älskat att baka bröd och kakor och alla i familjen älskar att lyxa till det med något gott då och då. Dock har du inspirerat mig till att dra ner på socker i vardagen. Har provat några av dina recept med gott resultat men jag skulle vilja förstå mer hur man kan byta ut det vita strösockret mot andra bättre (?) sorter. Sån kunskap skulle betyda att jag kan baks och bjuda på mina favoriter med lite lättare samvete :)

  Tack för en bra blogg!

  Hälsningar Olivia

  • annieelise skriver:

   Hej! Vad roligt att du hittat hit och gillar bloggen! :) Det är alltid kul att höra från er läsare! Jag kan inte så jättemycket om det du vill veta men jag lovar att jag ska göra vad jag kan för att få ihop lite information. Till att börja med skulle jag rekommendera dig att läsa boken “Det sötaste vi har”, som skriver mycket om varför vi bör dra ner på sockret men också har några recept längst bak i boken.

   Ha det bra! /Annie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *